Vijfde brand in Werkhoven: politie sluit geen enkel scenario uit

Brandstichting Bij een veehouder in het Utrechtse Werkhoven is voor de vijfde keer in korte tijd brandgesticht. Het slachtoffer smeekte eerder de brandstichter hiermee op te houden.

Brandweer op een boerderij in het Utrechtse Werkhoven, waar voor de vijfde keer in korte tijd een brand is uitgebroken.
Brandweer op een boerderij in het Utrechtse Werkhoven, waar voor de vijfde keer in korte tijd een brand is uitgebroken. Foto Koen Laureij/ANP

Het gebeurt meestal ’s nachts. Voor de vijfde achtereenvolgende keer is zaterdag vroeg in de morgen het bedrijf van een boer in het Utrechtse Werkhoven door brand getroffen.

De eerste brand brak ruim vijf weken geleden uit in een schuur en ook de daaropvolgende branden troffen schuren van de veehouder. Bij een van de eerste branden gingen verpakkingsmachines verloren. Bij een latere brand later kwamen vijftig runderen en zijn waakhond om. Dit keer was er brand in het woonhuis. De brand was snel onder controle, de veehouder bleef ongedeerd. Hij wist het huis met zijn honden tijdig te verlaten.

Het bedrijf even buiten het dorp ligt er gehavend bij, de schuren zijn in de as gelegd. Het is nog een raadsel hoe de branden zijn ontstaan. De politie gaat uit van brandstichting, net zoals de meeste inwoners van het dorp, dat onder de gemeente Bunnik valt.

Er doen de wildste geruchten de ronde in het dorp, maar zekerheid over de oorzaak of toedracht zegt niemand te hebben. De veehouder zelf, Gert Snitselaar, is ten einde raad en heeft de brandstichter eerder gesmeekt op te houden. Kort voor de branden is hij ook bedreigd. Een nicht van hem is een actie begonnen om geld in te zamelen.

Woning ging in vlammen op

Eerder verklaarde de veehouder, getrouwd en vader van twee jonge kinderen, voor RTV Utrecht dat hij een jaar geleden ‘uit de kast’ is gekomen als homo, en dat de brandstichtingen wellicht daarmee te maken hebben. Hij verklaarde uit een streng-christelijk milieu afkomstig te zijn. Ook sloot hij niet uit dat de oorzaak ligt in zakelijke geschillen. Snitselaar hield vee, maar ook had hij een bedrijf in stro en hooi.

Afgelopen jaar kocht de veehouder enkele bedrijven in de directe omgeving, en ook woningen voor zijn personeel. Eén van deze woningen ging kort voor het passeren van de koopakte eveneens in vlammen op. In de woning, in het nabijgelegen Cothen, brak in juli dit jaar brand uit. De koop ging niet door. De naastgelegen voormalige veestallen bleven gespaard en worden verhuurd aan verschillende kleine ondernemers.

De veehouder wilde de afgelopen week NRC niet te woord staan. De politie sluit bij de toedracht van de branden geen enkel scenario uit.