Veehouder Werkhoven na mysterieuze branden zelf aangehouden

Brandstichting Bij een veehouder in Werkhoven was er in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw brand. Nu heeft de politie hem zelf aangehouden als verdachte.

Brandweer op een boerderij in het Utrechtse Werkhoven, waar voor de vijfde keer in korte tijd een brand is uitgebroken.
Brandweer op een boerderij in het Utrechtse Werkhoven, waar voor de vijfde keer in korte tijd een brand is uitgebroken. Foto Koen Laureij/ANP

Een bijzondere wending na de mysterieuze reeks branden op een veehouderij in het Utrechtse dorp Werkhoven. De eigenaar zelf, de 35-jarige Gert S., is zaterdag aangehouden „op verdenking van betrokkenheid bij de branden”, aldus de politie. De veehouder werd naar het politiebureau gebracht, waar hij is verhoord.

De aanhouding werpt nieuw licht op een zaak die in het dorp Werkhoven de afgelopen weken voor grote beroering heeft gezorgd. Zaterdagochtend brak voor de vijfde keer brand uit op het bedrijf.

De eerste brand brak ruim vijf weken geleden uit in een schuur en ook de daaropvolgende branden troffen schuren van de veehouder. Bij een van de eerste branden gingen verpakkingsmachines verloren. Bij een latere brand later kwamen vijftig runderen en een waakhond om. Dit keer was er brand in het woonhuis. De brand was snel onder controle, de veehouder raakte niet gewond. Onderzoek door de recherche sinds de eerste brand eind oktober „leidde naar de bewoner zelf”, aldus een verklaring van de politie. Over de motieven van de ondernemer is nog niets bekend. Een nicht van hem begon enkele weken geleden een actie om geld in te zamelen.

Speculaties

Het bedrijf even buiten het dorp ligt er gehavend bij, de schuren zijn in de as gelegd. Politie, brandweer en bewoners gingen al weken uit van brandstichting, maar tastten in het duister over oorzaak en toedracht. In het dorp zelf werd de afgelopen weken driftig gespeculeerd over de mogelijke dader. De veehouder zelf, getrouwd en vader van twee jonge kinderen, wilde afgelopen week NRC niet te woord staan.

Enkele weken geleden verklaarde hij bij RTV Utrecht dat hij een jaar geleden ‘uit de kast’ was gekomen als homo, en dat de brandstichtingen wellicht daarmee te maken hadden. Hij verklaarde uit een streng-christelijk milieu afkomstig te zijn. Ook sloot hij niet uit dat de oorzaak lag in zakelijke geschillen. De man hield vee, maar ook had hij een bedrijf in stro en hooi. Afgelopen jaar kocht de veehouder enkele bedrijven in de directe omgeving, en ook woningen voor zijn personeel. Eén van deze woningen ging kort voor het passeren van de koopakte eveneens in vlammen op. In de woning, in het nabijgelegen Cothen, brak in juli dit jaar brand uit. De koop ging niet door. De naastgelegen voormalige veestallen bleven gespaard en worden verhuurd aan verschillende kleine ondernemers.

De politie kan niet zeggen of de man alleen wordt verdacht van betrokkenheid van de branden op zijn eigen bedrijf, of ook van andere branden.

De raadsman van de aangehouden veehouder, Sidney Smeets, noemt de aanhouding „nogal voorbarig”. Smeets: „Het is hem niet duidelijk op grond waarvan hij als verdachte wordt aangemerkt.” De advocaat heeft de veehouder zondagmiddag voor het eerst kunnen bezoeken. Hoewel de veehouder nog geen verklaring tegenover de politie heeft afgelegd, wil zijn raadsman wel kwijt dat ook zijn cliënt hoopt dat de dader wordt opgespoord. Smeets is „verbaasd” dat de man zaterdag werd aangehouden en dat hij daarvan als raadsman lange tijd niet van op de hoogte werd gesteld. „Dit had de politie netter kunnen regelen.” De veehouder zit nu maximaal drie dagen vast; vervolgens zal een rechter-commissaris moeten bepalen of hij wel of niet naar huis kan.