Premier Tsjechië beschuldigd van belangenverstrengeling

Volgens de Europese Commissie zou er sprake zijn van belangenverstrengeling tussen het bedrijf van de premier en verkregen EU-subsidies.

De Tsjechische premier Andrej Babis is ook oprichter van het bedrijf Agrofert, dat in 2017 82 miljoen euro aan EU-subsidies ontving.
De Tsjechische premier Andrej Babis is ook oprichter van het bedrijf Agrofert, dat in 2017 82 miljoen euro aan EU-subsidies ontving. Foto David W Cerny/Reuters

De Tsjechische premier en zakenman Andrej Babis wordt beschuldigd van belangenverstrengeling bij het gebruik van EU-subsidies. Dat blijkt uit een intern document van de Europese Commissie, dat ingezien is door persbureau Reuters. Daarin zou staan dat Babis en zijn familie de banden met zijn bedrijf moeten verbreken en de verkregen EU-subsidies mogelijk moet terugbetalen.

Volgens het vertrouwelijke document zou Babis in een situatie verkeren die “gekwalificeerd wordt als belangenverstrengeling”, omdat ambtenaren en politici niet zouden moeten profiteren van EU-subsidies die ze zelf controleren. Babis is de oprichter van het Tsjechische bedrijf Agrofert. In 2017, het jaar dat hij premier werd, bracht Babis de aandelen in het bedrijf onder in twee beleggingsfondsen. Via deze omweg bleef Babis begunstigde van EU-subsidies.

In 2017 kreeg het bedrijf zo’n 82 miljoen euro aan subsidies, terwijl Babis als regeringsleider toeziet op de verstrekking en omvang van EU-subsidies. Babis ontkent tegen Reuters dat er sprake is van belangenverstrengeling. “Ik handel strikt volgens de wet”, zei hij. “Over de beleggingsfondsen heb ik geen controle, omdat ik er geen tijd voor heb.” Hij voegde eraan toe het document van de Europese Commissie nog niet gezien te hebben.

Demonstraties

Het is in eerste instantie aan de Tsjechische autoriteiten om stappen te ondernemen, zei een woordvoerder van de Europese Commissie tegen Reuters. “Maar de Europese Commissie heeft ook een verantwoordelijkheid om de financiële belangen van de Europese Unie te beschermen.” Volgens de woordvoerder heeft Brussel eerder deze week contact gehad met Tsjechië over de zaak.

In september diende corruptiewaakhond Transparency International al een klacht in tegen de Tsjechische premier. Na maanden onderzoek werd het “aannemelijk” geacht dat Babis via zijn bedrijf geprofiteerd had van Europees geld. Dat leidde tot demonstraties in Praag waar duizenden mensen op afkwamen.

Lees ook dit interview met Andrej Babis (uit 2017)