Bijna honderd gewonden bij rellen in centrum Parijs

Een betoging van ‘gele hesjes’ tegen het regeringsbeleid is uit de hand gelopen. Metrostations en winkels zijn gesloten, auto’s en gebouwen staan in brand.

Gele hesjes worden bij de Arc de Triomphe bespoten met het waterkanon van de politie.
Gele hesjes worden bij de Arc de Triomphe bespoten met het waterkanon van de politie. Foto Stephane Mahe

Bij grootschalige rellen in het centrum van Parijs zijn zaterdag zeker 92 gewonden gevallen, onder wie veertien politieagenten. Dat maakte de het politiekorps van de Franse hoofdstad aan het einde van de middag bekend, melden Franse media. 255 mensen zijn opgepakt.

De ongeregeldheden ontstonden aan het begin van de middag bij een demonstratie van de zogeheten ‘gele hesjes’, Franse burgers die de laatste weken hun onvrede ventileren over het regeringsbeleid. De demonstranten in Parijs richtten hun woede ook op de in hun ogen te hoge kosten voor levensonderhoud in de miljoenenstad.

Net als een week geleden ontaardden de protesten zaterdag in gevechten met de oproerpolitie, op de Champs-Élysées, rond de Arc de Triomphe en in omringende straten. Relschoppers gooiden met stenen en dranghekken naar agenten en staken auto’s in brand. Ook een paar gebouwen gingen in vlammen op.

Metrostations dicht

Verschillende winkels, waaronder de beroemde Galeries Lafayette, gingen uit voorzorg dicht. Daarnaast zijn volgens tv-zonder BFM TV negentien metrostations gesloten. Persbureau Reuters begrijpt van bronnen bij de politievakbond dat oproerkraaiers uit een politieauto een geweer hebben gestolen.

Lees ook deze reportage over de onvrede in Frankrijk: De gele hesjes voelen zich in de steek gelaten

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zijn er in Parijs zo’n 5.500 demonstranten op de been. In totaal gingen er in Frankrijk 75.000 mensen de straat op. In de andere steden lijken de protesten vooralsnog niet uit de hand te lopen. Vorige week waren er in Parijs nog 7.000 betogers.

President Emmanuel Macron veroordeelde het geweld in de Parijse straten zondagavond vanuit Buenos Aires, waar hij verblijft voor de G20-top. “Niets rechtvaardigt dat onze ordetroepen worden aangevallen, dat winkels worden geplunderd, dat burgers en journalisten worden bedreigd en dat de Arc de Triomphe wordt bezoedeld”, aldus de leider. Macron zei dat hij met zijn belangrijkste kabinetsleden een reactie op de onlusten gaat bespreken, zodra hij terug is in Frankrijk.

Hoge brandstofprijzen

De demonstraties van de gele hesjes begonnen halverwege vorige maand als protest tegen de hoge brandstofprijzen in Frankrijk. Op de eerste grote protestdag, twee weken geleden, werden wegen geblokkeerd. Één vrouw kwam om het leven toen ze werd aangereden door een auto. Sindsdien zijn de protesten doorgegaan. Gaandeweg zijn ze steeds meer een uiting geworden van algehele onvrede met het beleid van de regering-Macron, die elitair zou zijn en niet de belangen van het volk zou behartigen.

Ook in België heeft de gelehesjesbeweging voet aan de grond gekregen. Zo werden vrijdag nog zestig navolgers van de Franse gele hesjes gearresteerd bij rellen in Brussel. Nederland maakte zaterdag voor het eerst voorzichtig kennis met de gele hesjes: in Nijmegen, Maastricht en Den Haag gingen enkele tientallen demonstranten de straat op. In die laatste stad leidde dat tot drie aanhoudingen.

Minister Castaner sprak op Twitter van “ontoelaatbaar geweld”: