Opinie

#sorryjongens

Youp

Of het land op hol geslagen is? Beetje wel toch? Beroepseikel Johan Derksen zit tussen de piepende kastdeuren van mekkerende nichten en de minister van Emancipatie wil met hem praten. Waar een dwergstaatregering al druk mee kan zijn! Ik zou als ik in onze regering zat dat idiote Schiphol eens hardhandig tot de orde roepen. Die graaiers willen namelijk nog meer vluchten. Maar het gaat faliekant mis met de wereld! De enige die dat echt snapt is het vliegtuig van Angela Merkel. Vluchten kan niet meer.

Waar gaat dat gesprek tussen Derksen en de minister eigenlijk plaatsvinden? Aan de grote tafel van dat spraakmakende voetbalkantineprogramma? Gaat ze tussen Gijp en die altijd schaterende Boskamp zitten? Dan ga ik zeker kijken. Of moet die snor naar een of ander duf Haags ministerie komen? Daar kan hij op het genderneutrale toilet wel even vrolijk op de bril druppelen. Hij heeft er de leeftijd voor. En misschien kan hij daar aan de emancipatieminister uitleggen dat een beetje tegengas van een bejaarde bij haar portefeuille hoort. Homo-emancipatie in dit geval. Als er een grapje of een kritische opmerking over je gemaakt kan worden dan tel je namelijk pas echt mee. Eerder niet.

Nee, laat onze minister van Emancipatie maar naar dat programma komen en ook vrolijk meebabbelen over Ajax dat ouderwets furore maakt. Hoe dat komt? Omdat die gierige Overmars afgelopen jaar eindelijk gedaan heeft wat ie moest doen als baas van een voetbalclub. Namelijk: voetballers kopen. Ajax is namelijk een voetbalclub en geen bank. Het duurde even voordat de bitcoin viel bij deze krent, maar nu wordt er na twee goaltjes van Tadic weer ouderwets gelachen in de stad. Overmars komt van de Veluwe en moest nog even grootsteeds leren denken.

Iets anders: Enschede ligt toch niet op de Veluwe? Ik vraag dat omdat onze nieuwe wethouder Sharon Dijksma daar vandaan komt. Zij is het soort vleesgeworden moeke waar je als Amsterdammer spontaan liesjeuk van krijgt. En dan is Sharon ook nog van de splinterpartij PvdA, die bij ons nog vier jaar in stervensnood mag stuiptrekken. Dat uitgerekend deze troel, die je normaal op Black Friday fanatiek in de rekken van de Zeeman ziet woelen, ons gaat vertellen dat wij ’s nachts niet meer door onze grachten mogen varen. Want dat schijnt een serieus plan te zijn van deze provincietrut. Het moet ’s nachts rustig zijn. Sharon: je woont in een echte stad, schat. En een echte stad gaat ’s nachts door. Dat zijn de romantische uurtjes waarop al die obese rolkoffertjestoeristen liggen te tukken en de echte bewoners ongestoord door hun eigen grachten kunnen varen. Maar in Purmerend en Almere wonende ambtenaren hebben voor ons verzonnen dat het stil moet zijn ’s nachts. Dat we overdag treurig mogen filevaren in een grijze stoet zuipschuiten vol sancerre-tankende babyboomers.

Maar ik wil ’s nachts kunnen varen. En niet alleen ik, maar alle Amsterdammers. En die hebben binnenkort toevallig allemaal een bootje. En als ze geen bootje hebben dan lenen ze een bootje. Waarvoor? Om als dat idiote nachtelijke vaarverbod inderdaad doorgaat in de nacht van 31 maart op 1 april 2019 om twee uur ’s nachts massaal naar de ambtswoning van Femke aan de Herengracht te tuffen om daar een uurtje keihard te toeteren en te zingen. Ik organiseer dat nachtje graag.

En ik weet nu al: heel Amsterdam doet daar aan mee. Van de geëmancipeerde nichten van de Reguliersdwars tot de grootste macho’s van de F-Side. We zullen Femke even laten horen dat ze zich niet moet laten adviseren door een boerentrien uit Twente. We zullen haar kort en bondig uitleggen dat Amsterdam Amsterdam is en Amsterdam blijft. Dat we straten hebben en grachten. En dat we door die grachten dag en nacht moeten kunnen varen. We zijn niet een of ander zeikerig openluchtmuseum. We zijn de stad van poep op de stoep en haat in de straat. Kortom Femke: bereid je voor op een hete nacht. Jij wou burgemeester worden. Of we gele hesjes aantrekken? Nee hoor, we komen allemaal gewoon in boerka.