Sociaal netwerk

Facebook-topvrouw zat achter Soros aan

Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg heeft medewerkers gevraagd onderzoek te doen naar de financiële belangen van de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros. Dat verzoek kwam na scherpe kritiek van Soros op de techgigant, meldde The New York Times vrijdag op basis van drie anonieme bronnen binnen het bedrijf. Sandberg is na Mark Zuckerberg de belangrijkste persoon binnen Facebook. Ze ligt al enige tijd onder vuur vanwege de wijze waarop ze de afgelopen periode optrad bij de schandalen waarin Facebook is beland, zoals de beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen.

Soros haalde tijdens het World Economic Forum in januari scherp uit naar bedrijven als Google en Facebook die een „gevaar voor de democratie” zouden vormen en beter gereguleerd zouden moeten worden. De uitspraken volgden op onthullingen over nepnieuws en hoe Rusland onder meer via Facebook de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 kon beïnvloeden.

Sandberg vroeg volgens The New York Times kort na de toespraak aan een bestuurder om meer informatie over Soros. Ze wilde weten waarom de miljardair en filantroop zo kritisch was op techbedrijven.

„Soros is een prominente investeerder en we keken naar zijn investeringen en handelsactiviteiten die betrekking hadden op Facebook”, reageert een woordvoerder van het techbedrijf in de Amerikaanse krant. Dat onderzoek zou al hebben gelopen toen Sandberg vroeg of Soros op koersdalingen van Facebookaandelen speculeerde en op die manier financieel belang erbij zou hebben om zich negatief uit te laten over het bedrijf. (NRC)