Reacties op het overlijden van George H.W. Bush (94)

Donald Trump roemt de voormalige president van de Verenigde Staten om diens “authenticiteit, ontwapenende humor en niet-aflatende toewijding”.

Portret van George H.W. Bush in 1986.
Portret van George H.W. Bush in 1986. Foto Paul Vreeker/ANP

Verschillende prominente politici hebben gereageerd op het overlijden van George H.W. Bush. De voormalige president van de Verenigde Staten (1989-1993) stierf vrijdagavond op 94-jarige leeftijd.

Zijn zoon George W. Bush - eveneens voormalig president - maakte het nieuws vrijdag bekend. Bush junior noemde zijn vader “een man van het hoogste karakter en de beste vader die een zoon en dochter zich konden wensen”.

De huidige president van de VS, Donald Trump, kwam zaterdagochtend met een verklaring waarin hij onder andere de “authenticiteit, ontwapenende humor en niet-aflatende toewijding” van George H.W. Bush roemde. Die zou generaties van mede-Amerikanen hebben geïnspireerd om ook de publieke zaak te dienen.

Lees ook deze necrologie van Bush: Wereldleider tegen wil en dank

Barack Obama, Mark Rutte en Michail Gorbatsjov

Oud-president Barack Obama liet in een gezamenlijke verklaring met zijn vrouw Michelle weten dat de VS “een patriot en nederige dienaar” verloren hebben. Volgens Obama blijkt uit het leven van George H.W. Bush dat het dienen van de publieke zaak een “nobele en vreugdevolle roeping” is. “Hoewel onze harten zwaar zijn vandaag, zijn ze ook gevuld met dankbaarheid.”

Minister-president Mark Rutte stelde zaterdagochtend dat de “wijze oud-president” Bush een lang en rijk leven leidde dat “vanaf zijn dagen als oorlogsheld getekend werd door grote betrokkenheid bij zijn land en de wereld”.

Voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov prijst de rol die Bush speelde bij het beëindigen van de Koude Oorlog en de wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Bush en Gorbatsjov kwamen veelvuldig bijeen alvorens de Sovjet-Unie in 1991 ineenstortte en de twee wereldleiders ondertekenden een historische overeenkomst die de nucleaire arsenalen van beide landen aanzienlijk verminderde.

“Veel van mijn herinneringen zijn aan hem gekoppeld”, aldus Gorbatsjov kort na het overlijden van Bush volgens het Russische persbureau Interfax. “We werkten samen in jaren van grote veranderingen. Het was een dramatische tijd die van iedereen een enorme verantwoordelijkheid eiste.”

Al Gore: ‘buitengewone integriteit’

Voormalig president Bill Clinton tweette dat hij “dankbaar is voor elke minuut” die hij doorbracht met Bush.

Twitter avatar BillClinton Bill Clinton Hillary and I mourn the passing of President George H. W. Bush, and give thanks for his great long life of service, love and friendship. I am grateful for every minute I spent with him and will always hold our friendship as one of my life’s greatest gifts. https://t.co/1CYdrIeKmz

Diens vice-president, Al Gore, schrijft in een verklaring dat Bush de Verenigde Staten diende met “buitengewone integriteit en gratie”. Gore benoemt dat Bush het voor elkaar kreeg respect te vergaren van zowel zijn eigen Republikeinse Partij als de Democraten, de partij waar Gore lid van was. Dit lukte volgens hem doordat Bush deed wat hem goed dunkte, “zelfs als dat impopulair was”.

Ook de voormalige president van Mexico, Felipe Calderón (2006-2012), reageerde op het overlijden van Bush. Hij bedankte Bush voor de vrijhandelsverdragen die Mexico en de VS onder diens leiding afsloten.

Condoleezza Rice, minister van Buitenlandse Zaken onder de zoon van George H.W. Bush, roemt Bush senior als “de belichaming van een dienaar van de publieke zaak”.

Twitter avatar CondoleezzaRice Condoleezza Rice President George Herbert Walker Bush was the epitome of a public servant. He loved America with all of his heart and served her as fully and completely as anyone ever has. Read my full statement here: https://t.co/IaLM1VW19x

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.