pleziervaart

Nachtelijk vaarverbod in grachtengordel

Het is afgelopen met nachtelijke bootjes vol feestende mensen op de grachten. Althans, als het aan het stadsbestuur ligt. Vanaf komende zomer geldt er in de Amsterdamse grachtengordel een vaarverbod tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends.

Deze ‘nachtsluiting’ van de grachten is onderdeel van een pakket maatregelen voor de Amsterdamse pleziervaart dat het college dinsdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Hiermee hoopt wethouder Sharon Dijksma (water, PvdA) de drukte en geluidsoverlast op het water tegen te gaan. De explosieve groei van het toerisme in Amsterdam heeft ook gevolgen voor de grachten en vaarten: in 2018 is het aantal meldingen van overlast op en om het water verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor.

Naast een nachtsluiting komt er een verbod op varen met meer dan 12 personen in bootjes zonder vergunning en gaat er harder opgetreden worden tegen illegale verhuur van sloepen. Voor de handhaving heeft het college een half miljoen euro extra per jaar uitgetrokken.

Per 2022 wil de gemeente nog maximaal 550 vergunningen uitgeven voor commercieële vaartuigen. Een eerdere poging om het aantal rondvaartboten te beperken door middel van een loting liep uit op een fiasco toen de Raad van State er een streep door zette. Een woordvoerder van het college zegt dat loten ook bij het nieuwe vergunningstelsel „een optie” is.