Paus maakt zich zorgen over homoseksuele geestelijken

Voor homopriesters is geen plaats in de kerk, zegt Franciscus in een boek dat binnenkort over hem verschijnt.

Paus Franciscus zaterdag in het Vaticaan.
Paus Franciscus zaterdag in het Vaticaan. Foto Andrew Medichini/AP

Paus Franciscus vindt het geen goede zaak dat er homoseksuele priesters rondlopen in de katholieke kerk. “Daar maak ik me zorgen over”, zegt hij in een binnenkort te verschijnen boek waarvan de Italiaanse krant Corriere Della Sera een voorpublicatie heeft afgedrukt.

Volgens Franciscus is het “geen geheim” dat er binnen de katholieke kerk homopriesters zijn. Een bisschop die eens tegen hem zei dat dat niet zo erg is omdat homoseksualiteit slechts een vorm van genegenheid is, zit er volgens de paus echter naast. “In het gewijde priesterlijke leven is er voor dit soort genegenheid geen plaats.”

De paus meent ook te zien dat homoseksualiteit oprukt in de maatschappij. “Het lijkt op een modeverschijnsel in onze samenleving”, zegt hij. “Die mentaliteit heeft ook zijn invloed op het kerkelijk leven.”

‘Dubbelleven’

Het liefst zou Franciscus dan ook zien dat de rangen van de katholieke geestelijkheid helemaal geen homo’s zouden tellen: “Homoseksuele priesters kunnen beter vertrekken dan dat ze een dubbelleven leiden binnen de kerk.”

Lees ook: Paus Franciscus is mild, maar zaait ook verwarring

Het boek waarin de paus zijn uitspraken doet, is La fuerza de la vocación ( ‘De kracht van de roeping’) van de Spaanse priester Fernando Prado. Voor de uitgave sprak Prado vier uur met Franciscus. Het boek verschijnt komende week in tien talen.

In het verleden liet Franciscus zich vaak gematigd uit over homoseksualiteit. “God heeft je zo gemaakt en houdt van je”, zei hij bijvoorbeeld tegen een Chileense homo die slachtoffer was geworden van misbruik in de kerk. “Als iemand homo is, God zoekt en van goede wil is, wie ben ik dan om hem te veroordelen”, vroeg de paus zich in 2013 af. Ook riep hij de kerk op excuses te maken aan homo’s die gekwetst zijn door christenen.

Aan de andere kant was Franciscus dan weer zeer kritisch over het homohuwelijk, toen dat in 2010 werd ingevoerd in zijn thuisland Argentinië. “Laten we niet naïef zijn”, zei Franciscus, “het gaat hier niet om een simpele politieke strijd; dit is een destructieve aanval op het plan van God”. In de katholieke leer gelden homoseksuele handelingen als een zonde.