Groot datalek bij hotelketen Marriott

Hack De gegevens van 500 miljoen klanten van hotelketen Marriott zijn buitgemaakt. Mogelijk ook van Nederlandse.

Hackers hebben de reserveringsgegevens van ongeveer vijfhonderd miljoen klanten van hotelketen Marriott International buitgemaakt. Het gaat om versleutelde gegevens van klanten die op of voor 10 september van dit jaar bij een van de Starwood-hotels gereserveerd hebben, heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Het lek kwam op 8 september aan het licht toen het beveiligingssysteem waarschuwde dat iemand een reserveringssysteem van Starwood, onderdeel van Marriott, in de Verenigde Staten probeerde binnen te dringen. Uit onderzoek bleek vervolgens dat er al sinds 2014 mensen onrechtmatig de systemen binnenkwamen. Volgens Marriott International werd onlangs pas duidelijk dat iemand een kopie heeft gemaakt van de database en vervolgens geprobeerd heeft het origineel te verwijderen.

Of er ook gegevens zijn buitgemaakt van Nederlandse klanten, is nog onduidelijk.

In Nederland heeft Marriott negentien hotels. Acht daarvan vallen onder Starwood dat twee jaar geleden samenging met Marriott. Het gaat onder meer om Hotel Des Indes in Den Haag, het Kruisherenhotel in Maastricht en het Apollo Hotel in Amsterdam.

Gestolen informatie

Hoeveel klanten precies getroffen zijn, zegt Marriott nog te onderzoeken. In naar schatting 327 miljoen gevallen is informatie gestolen over onder meer geboortedatum, geslacht, paspoortnummers, en contactgegevens. In sommige gevallen zijn ook creditcardgegevens gestolen. Hoewel die dubbel beveiligd waren, kan Marriott niet garanderen dat die gegevens veilig zijn.

Marriott heeft contact gezocht met de autoriteiten en heeft een informatiepagina online gezet. Ook wordt geprobeerd contact te zoeken met klanten wier informatie mogelijk is weggenomen. Marriott-topman Arne Sorenson zegt in een verklaring zo snel mogelijk van de Starwood-systemen af te willen: „We stellen alles in het werk om de systemen van Starwood uit te faseren en de beveiliging van ons netwerk te versterken.”

Wereldwijd heeft het bedrijf 6.700 hotels, appartementen en andere vestigingen in 129 landen.