Glas

Tekort aan flessen voor Vlaardingse stoker

De Vlaardingse distilleerderij H. van Toor Jz. kan niet aan flessen komen voor haar gin, oranjebitter en schelvispekel. Eigenaar Leo Fontijne spreekt van „een gigantisch probleem”. Sinds de sluiting van de glasfabriek in Schiedam is hij aangewezen op een leverancier in Duitsland. Die zou pas in de derde week van januari de flessen kunnen produceren die Fontijne twee maanden geleden heeft besteld.

„Je wordt er als kleinere producent uitgegooid”, klaagt Fontijne die zo’n twaalf- tot vijftienduizend flessen per jaar vult. Hij heeft er nog ruim duizend liggen: „Als die op zijn, is dat een ramp.” De distilleerder heeft liefhebbers van zijn producten opgeroepen om lege flessen terug te brengen zodat hij die kan hergebruiken.

Fontijne gelooft dat O-I Manufacturing, het Amerikaanse bedrijf dat in 2004 eigenaar werd van de glasfabriek in Schiedam, de deuren dichtgooide om de prijs op te drijven. De sluiting vorig jaar augustus kwam na een miljoenen-investering onverwacht en kostte 230 mensen hun baan.

Collega-stokers herkennen zich niet in het probleem van het flessentekort. „Ik zie het als een publiciteitsstuntje van Leo”, zegt Jan van Stigt Thans, de producent van Loopuyt-gin. „Wij halen onze flessen uit Italië. Dat moet je plannen, we bestellen vier à vijf maanden vooruit. Maar inderdaad, we hebben ook wel eens problemen gehad, soms ben je net iets te laat.”

De bedrijven Herman Jansen, De Kuyper en Nolet (van Ketel 1) zeggen geen problemen te hebben.