George H.W. Bush (94) overleden

George H.W. Bush was van 1989 tot 1993 president van de Verenigde Staten en voerde de Golfoorlog tegen het Irak van Saddam Hoessein. Hij kampte al langer met gezondheidsproblemen.

Foto: Larry W. Smith/EPA

Op 94-jarige leeftijd is oud-president George H.W. Bush van de Verenigde Staten overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie bekendgemaakt. Hij kampte al langer met gezondheidsproblemen en was de oudste nog levende voormalige Amerikaanse president.

De Republikein Bush zat in het Witte Huis van 1989 tot 1993 en was de vader van George W. Bush die later ook president werd. Zijn vrouw Barbara overleed dit voorjaar op 92-jarige leeftijd.

Voordat hij zelf de 41ste president van de Verenigde Staten werd, was George Herbert Walker Bush zoals hij voluit heet, eerst acht jaar vice-president onder Ronald Reagan. In de race om het Witte Huis van 1988 versloeg hij de Democraat Michael Dukakis.

Golfoorlog tegen Irak

Tijdens zijn ambtstermijn voerden de VS de Golfoorlog tegen het Irak van Saddam Hoessein. Een internationale coalitie onder leiding van de VS van Bush bevrijdden in 1991 Koeweit, dat was bezet door Irak. Ook kwam er tijdens het presidentschap van Bush een einde aan de Sovjet-Unie en viel de muur die Oost- en West-Duitsland van elkaar scheidde.

Lees ook deze necrologie: Wereldleider tegen wil en dank

Critici beschreven hem vaak als kleurloos en besluiteloos: sterk in het buitenland, maar zwak in zijn binnenlandse politiek. In 1992 verloor George H.W. Bush de presidentsverkiezingen van Bill Clinton na een lusteloze campagne, mede omdat hij toch de belastingen had verhoogd na zijn befaamde woorden “Read my lips: no new taxes“. Daarna trok de Republikein zich grotendeels terug uit het openbare leven.

Behalve zijn zoon George W. Bush die de 43ste president van de Verenigde Staten werd, heeft ook zijn andere zoon Jeb Bush een gooi gedaan naar het presidentschap. Maar hij verloor in de Republikeinse voorverkiezingen van 2016 van Donald Trump.

Reacties George W. Bush en Barack Obama

Zijn zoon George W. Bush liet in een verklaring weten: “Onze lieve vader is overleden. George H. W. Bush was een man van het hoogste karakter en de beste vader die een zoon en dochter zich konden wensen.”

George H.W. Bush in 2009 met twee van zijn opvolgers: zijn zoon George W. Bush en Barack Obama. Foto: Ron Sachs/EPA

Ook oud-president Barack Obama kwam snel met een reactie. Hij laat in een gezamenlijke verklaring met zijn vrouw Michelle weten dat Amerika een patriot en bescheiden dienaar verloren heeft. Volgens Obama blijkt uit de levensloop van George H.W. Bush dat de publieke zaak een nobele en vreugdevolle roeping is.