Reportage

Gele Hesjes zien ‘bedroevende’ actiebereidheid in Nederland

Gele Hesjes Het internationale protest van Gele Hesjes moest dit weekend doorbreken in Nederland. Maar de opkomst in Den Haag viel tegen.

Demonstranten in gele hesjes op het Plein in Den Haag.
Demonstranten in gele hesjes op het Plein in Den Haag. Foto Niels Wenstedt/ANP

Jammer dat de opkomst wat tegenvalt, zeggen Femke (44) en Robbie Kerremans (42) uit Tilburg.

Bij de Facebookgroep ‘Gele Hesjes NL’ (die eerst abusievelijk ‘Gele Hestjes’ heette) hadden zich in een paar dagen twaalfduizend mensen aangesloten, in navolging van de ‘gilets jaunes’ die in Frankrijk al wekenlang actievoeren tegen de hoge brandstofprijzen. Bijna vijfhonderd mensen hadden aangekondigd naar Den Haag te komen. Online werden tips uitgewisseld om aan gele hesjes te komen. Voor 1,30 euro bij Action bijvoorbeeld, of, als ze daar uitverkocht waren, bij de bouwmarkt of de ANWB-winkel.

Op zaterdagmiddag twee uur zijn ongeveer honderd gele hesjesdragers op komen dagen voor het Mauritshuis in Den Haag. Ook zijn er kleine demonstraties in Maastricht en Nijmegen.

Van de politie mogen de aanwezigen niet bij het Mauritshuis staan. Dat is ze een uur eerder met behulp van een megafoon al duidelijk gemaakt. Maar de actievoerders weigeren naar het Malieveld te vertrekken en de politie dringt niet aan.

Mensen roepen wel op Facebook, zegt Femke, die haar achternaam niet geeft, maar „als puntje bij paaltje komt, zijn ze er niet”. De actiebereidheid in Nederland is bedroevend laag, vindt Robbie Kerremans, die dit jaar zelf in Tilburg een demonstratie heeft georganiseerd tegen de politieke buitensluiting van Hans Smolders, de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn. „In Frankrijk en België stáán ze tenminste ergens voor. En vechten ze daarvoor.”

Hutjemutje in een hoekje

Kerremans heeft zijn kinderen thuis gelaten, omdat hij rekening hield met ongeregeldheden. Over het geweld van de actievoerders in Parijs en Brussel zegt hij: „Dat is wanhoop. Als er geen dialoog meer mogelijk is, dan moet je iets, hè?” Femke had gehoopt dat de groep in Den Haag groter zou zijn, zegt ze, zodat ze „wegen hadden kunnen blokkeren of zo”. Dan heb je meer impact. „Zo hutjemutje in een klein hoekje van het Plein vallen we niet op.” 

Lees ook: Gele hesjes zetten Macron in de hoek

Om kwart over twee komt de groep ineens in beweging. De politie wil de demonstratie – die niet als zodanig is aangemeld en dus ook geen toestemming heeft gekregen – alsnog naar het Malieveld dirigeren. Tot dan toe hielden de actievoerders zich vooral bezig met het maken van filmpjes en foto’s van elkaar. Eén vrouw loopt rond met een bord met daarop de leus: ‘Ik ben ’t zat!” Veel actievoerders hebben met zwarte stift op hun gele hesje hun belangrijkste motief om te demonstreren beschreven. ‘Weg met de regering’, bijvoorbeeld. Of ‘Nexit’. Er zijn ook opvallend veel stickers met ‘NOS Journaal = fake news’. Veel betogers spreken over het ‘staatsjournaal’ dat ‘propaganda’ verspreidt.

Aanwezigen hebben allemaal hun eigen motieven, zo blijkt. Het pact van Marrakesh. De „leeggegraaide” pensioenpot, de afschaffing van het referendum. En, zegt Femke, „ons voedsel is smerig”. „Al die E-nummers!” Een vrouw slaakt een gil als ze ontdekt dat een politiepaard twintig centimeter achter haar loopt. Een andere, ook iets oudere vrouw zegt: „Ze behandelen ons als beroepscriminelen.”

Drie arrestaties

Op de hoek van de Hofvijver, met uitzicht op het Torentje, houden de actievoerders stil. Ze scanderen: „Rutte, rot op! Rutte, rot op. Rutte, Rutte, Rutte, rot op!” Als een van de gele hesjes zich ineens omdraait en oproept terug te lopen naar waar ze vandaan komen, staat de politie op scherp. Busjes blokkeren de straat, politieagenten te paard dwingen de hesjes verder te lopen.

Langs de straat staan opgeschoten Haagse jongeren zich te verkneukelen over mogelijke oproer. Maar zo ver komt het niet. Om half drie worden de betogers gemaand hun hesjes uit te trekken en zich te verspreiden. Tot rellen komt het niet, wel worden drie mensen gearresteerd: één vanwege belediging, één voor het niet opvolgen van een bevel en één om onbekende reden.

Robbie en Femke rijden weer terug naar Tilburg. Nog altijd licht teleurgesteld, maar, zegt Robbie: „Hopelijk is dit het begin van een beweging die je in heel Europa ziet. Er is zo veel onvrede, mensen zijn het zat. En nu hopen dat op het Binnenhof de ogen opengaan.” 

Lees ook: Drie aanhoudingen bij protest ‘gele hesjes’ in Den Haag