G20-top van start: Macron berispt Bin Salman

Daarnaast hebben minister-president Mark Rutte en de Turkse president Erdogan een nieuwe stap gezet in het verzoeningsproces tussen beide landen.

De leiders van de G20-landen bij het fotomoment in Buenos Aires. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman staat uiterst rechts.
De leiders van de G20-landen bij het fotomoment in Buenos Aires. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman staat uiterst rechts. Foto Michael Klimentyev/EPA

Vrijdag begon de G20-top in Buenos Aires met enkele opmerkelijke momenten. Op de eerste avond van het forum voor wereldleiders - gehouden in de hoofdstad van Argentinië - berispte de Franse president Emmanuel Macron de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Bin Salman raakte in oktober in opspraak doordat de Saoedische journalist Jamal Khashoggi werd vermoord in het Saoedische Consulaat in Turkije.

Macron sprak de Saoedische leider zo’n vijf minuten zachtjes toe. Hij zei hem dat Europa erop zal aandringen dat internationale experts deel uitmaken van het onderzoek naar de moord, aldus een woordvoerder van de Franse regering. Op beelden van het gesprek is te zien hoe Macron zegt dat Bin Salman nooit naar hem luistert, waarna het Saoedische staatshoofd dat ontkent en breed lacht.

Macron bracht volgens de woordvoerder een “zeer stevige” boodschap over, niet alleen over Khashoggi, maar ook over de situatie in Jemen, waar Saoedi-Arabië leiding geeft aan een internationale coalitie die de Jemenitische regering steunt in haar strijd tegen de Houthi-rebellen. In die oorlog zijn tienduizenden kinderen omgekomen door voedselgebrek.

Bij het nemen van het groepsportret in Buenos Aires - een traditie bij G20-bijeenkomsten - werd de kroonprins van Saoedi-Arabië aan de uiterste rand van de groep neergezet. Na het nemen van de foto verliet Bin Salman snel het podium zonder met andere leiders te praten of hun handen te schudden. Later werd Bin Salman wel enthousiast begroet door de Russische president Vladimir Poetin. Die gaf de omstreden kroonprins breedlachend een high five.

Lees ook deze vooruitblik op de onderonsjes tijdens de wereldtop: Dit staat er op het spel bij de G20

Rutte en Erdogan

Ook was er een ontmoeting tussen minister-president Mark Rutte en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Op beelden is te zien hoe de twee elkaar de hand schudden, waarna Rutte zijn collega’s voorstelt aan de Turkse leider. Naar eigen zeggen sprak de Nederlandse premier met Erdogan over “verder herstel” van de onderlinge relatie. Die werd de afgelopen jaren bemoeilijkt, onder andere door de pogingen van Erdogan om Turks-Nederlandse kiezers voor zich te winnen.

De twee leiders zouden in Buenos Aires hebben gesproken over nauwere economische samenwerking, maar ook “over de vluchtelingenproblematiek en de omgang met de Turks-Nederlandse gemeenschap”, aldus Rutte op Twitter.

Zaterdagavond komen ook de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping samen. Zij zullen een laatste poging wagen een handelsoorlog tussen beide grootmachten af te wenden. Trump heeft gedreigd per 1 januari invoerheffingen van 25 procent op te leggen als China geen einde maakt aan zijn volgens Trump oneerlijke handelswijzes.

Lees ook: Alle ogen zijn op Trump en Xi gericht bij G20