Frankrijk en Duitsland praten met Russen en Oekraïners over Azov-crisis

De gesprekken tussen de vier landen zullen op dezelfde manier verlopen als het overleg een paar jaar geleden over de oorlog in Oekraïne.

Vladimir Poetin schudt Angela Merkel de hand op de G20-top in Buenos Aires.
Vladimir Poetin schudt Angela Merkel de hand op de G20-top in Buenos Aires. Foto Michail Klimentjev/AP

Frankrijk en Duitsland voeren op hoog niveau overleg met Rusland en Oekraïne over de gespannen situatie rond de Zee van Azov. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag volgens persbureau Reuters gezegd op de G20-top in Buenos Aires (Argentinië).

Het eerste overleg is afgelopen maandag al geweest. Het is nog niet bekend wanneer de volgende gespreksronde op het programma staat. Wel is duidelijk dat de gesprekken zullen
verlopen via hetzelfde stramien als bij het topoverleg over de oorlog in Oekraïne een paar jaar geleden, toen Duitsland en Frankrijk ook bemiddelden tussen Rusland en Oekraïne. Hoge diplomaten van de vier landen zullen elkaar zo nu en dan treffen om de Azov-kwestie te bespreken.

De crisis tussen Rusland en Oekraïne ontstond toen de Russen afgelopen zondag drie Oekraïense marineschepen enterde. Dat gebeurde in de Straat van Kertsj, de doorgang naar de Zee van Azov. Rusland beschouwt de binnenzee als zijn eigendom. De bemanningsleden worden door de Russen vastgehouden in detentiecentra in Moskou, op verdenking van het zonder toestemming binnenvaren in Russische wateren.

Vrijlating bemanning

Lees ook: Europa zoekt naar antwoord op ‘Azov’

Tijdens de top in Buenos-Aires drong Merkel bij de Russische president Vladimir Poetin aan op de vrijlating van de scheepsbemanningen. Datzelfde deed de Franse president Emmanuel Macron. Poetin zei dat het aan de rechter is om de Oekraïners vrij te laten.

Verder benadrukte Merkel dat ze het belangrijk vindt om de Zee van Azov vrij toegankelijk te houden voor alle scheepsverkeer - niet alleen het Russische. Ze zei dat Rusland en Oekraïne zich aan een verdrag uit 2003 moeten houden waarin ze afspraken de zee te delen.

De Zee van Azov is een binnenzee die aan de oostkant wordt begrensd door Rusland, in het noorden door Oekraïne en aan de westkant door de Krim. Dat schiereiland was voorheen Oekraïens, maar werd in 2014 geannexeerd door Rusland. Sindsdien eist Rusland de toegang tot de Zee van Azov voor zichzelf op.