‘Eerst won ik quizzen, nu bedenk ik de vragen’

In Mediavreters vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken.

Illustratie Anne Caesar van Wieren

‘Mijn leven is ingericht op quizzen”, zegt Guido de Greef (37). De Eindhovenaar is redacteur bij de Belastingdienst, maar „snapt nog steeds niet zoveel van belastingen”. „Tien jaar geleden won ik Met het Mes op Tafel en vanaf toen ben ik nog fanatieker gaan quizzen. Een quiznerd was ik altijd al. Op school haalde ik voor de Krant In De Klas-nieuwsquiz steevast tienen. Nadat ik Met het Mes op Tafel won, ben ik rijtjes uit mijn hoofd gaan leren om beter te worden: Amerikaanse hoofdsteden, Simpsons-personages, songfestivalwinnaars. Muziek, aardrijkskunde en kunst zijn mijn beste onderwerpen. Ik zit elke dag op Wikipedia.

„Dinsdagen doe ik mee aan de pubquiz in Café Wildeman in Eindhoven. De samenstelling van ons team is in de afgelopen jaren vaak veranderd. Het beste is om een quizteam te spreiden op leeftijd, niet op kennis. De meeste feitjes pik je toevallig op in de wereld waar je je in begeeft. We lieten tot voor kort punten liggen. Dat hebben we opgelost door een nieuw lid te vinden. Zij weet veel over soaps en RTL-achtige dingen. Met haar erbij winnen we vaker. Als ik telkens tiende of elfde werd, zou ik er niet mee doorgaan. Met een vriend uit India doe ik soms mee aan een expatquiz. We noemen onszelf Peacock & Whiteman. De pauw is de nationale vogel van India en zo samen vinden we het een grappige verwijzing naar het talkshowduo. Het sociaal aspect van quizzen vind ik leuk. Ik ben niet sociaal ingesteld en hou niet van small talk. Maar bij een quiz ben je iets aan het dóén, heb je samen een doel.”

‘Voor Met het Mes op Tafel verzin ik inmiddels vragen. Ik zat in een testpanel en mailde de redactie of ik niet eens vragen voor ze kon bedenken. Een leuk zakcentje, ik krijg per vraag betaald. Ik vraag me toch de hele dag van alles af. Daar maak ik vragen over, ook voor wat pubquizzen. In mijn telefoon houd ik een bestandje bij. Bijvoorbeeld: als ik nu een gat graaf in de aarde, kom ik er dan aan de andere kant weer uit? Het antwoord is nee, want door het ronddraaien van de aarde beland je in je eigen schacht. Ja, ik word er soms zelf wel een beetje gek van.

„Op televisie kijk ik vooral de quizzen van de BBC. De quizcultuur in Engeland is meer ontwikkeld. Eggheads bijvoorbeeld is hartstikke moeilijk. Vijf van de beste triviaspelers, niveau Europese Kampioenschappen, worden door een team uitgedaagd. Only Connect, waarin verbanden moeten worden gelegd, kan ik soms niet eens volgen. In Nederland zijn televisiequizzen me vaak te makkelijk. We hebben de grote drie: Per Seconde Wijzer, 2 voor 12 en Met het Mes op Tafel, maar dan stop het ook wel. De Slimste Mens biedt weinig uitdaging.

„Op YouTube kijk ik heel wat anders: videoclips. Wat mij betreft de meest onderschatte kunstvorm. Er is, vooral in de jaren negentig, zoveel moois gemaakt. De budgetten in de muziekindustrie reikten nog tot de hemel. De clip van Björks ‘All is Full of Love’ is waanzinnig mooi. Het verhaalt over twee robots die verliefd worden. Dat het twintig jaar geleden is gemaakt zie je aan niets, nog steeds is de clip visueel perfect. Videoclips leiden niet af van de muziek, ze versterken die juist.”