Drie aanhoudingen bij protest ‘gele hesjes’ in Den Haag

De actievoerders verzamelden zich onaangekondigd op het Plein voor de Tweede Kamer, waarna de politie de toegang tot het Binnenhof afsloot.

Betogers met gele hesjes zaterdag op het Plein in Den Haag.
Betogers met gele hesjes zaterdag op het Plein in Den Haag. Foto Niels Wentstedt/ANP

Bij een protest van ‘gele hesjes’ in Den Haag zijn zaterdagmiddag drie mensen aangehouden. Het gaat om deelnemers aan de betoging, bevestigt de politie. In Frankrijk en België kwam het de afgelopen tijd tot grote rellen bij protesten van gele hesjes, die hun onvrede kenbaar maken over het regeringsbeleid.

Hoeveel gele hesjes er in Den Haag op de been waren, is niet duidelijk. Volgens persbureau ANP waren het er ongeveer vijftig, andere media hebben het over meer dan honderd actievoerders. De politie kon geen informatie geven. De gele hesjes hadden zich verzameld op het Plein, bij het gebouw van de Tweede Kamer.

Omdat het om een onaangekondigd protest ging, besloot de politie de toegang tot het Binnenhof af te sluiten en de demonstranten naar het Malieveld te begeleiden. De meeste betogers gingen daarna weg en de actie verliep verder rustig, aldus de politie.

Lees meer over de protesten van de gele hesjes in Frankrijk: ‘Gele hesjes’ zetten Macron in de hoek

Belediging

Volgens een politiewoordvoerder werd één persoon gearresteerd wegens belediging, en een ander omdat hij niet luisterde toen agenten de gele hesjes vroegen naar het Malieveld te gaan. Het is nog onduidelijk waarom de derde arrestatie is verricht.

Den Haag was niet de enige Nederlandse plaats waar zaterdag gele hesjes demonstreerden. Ook in Maastricht en Nijmegen waren kleine protestacties. Bij de demonstratie in de Limburgse stad, die volgens ANP circa vijftig deelnemers had, pakte de politie één iemand op. In Nijmegen ging het om dertig betogers.

Waarschijnlijk waren de gele hesjes in Den Haag geïnspireerd door de Facebookpagina ‘Gele Hesjes NL’, die met een grote banner opriep om zaterdagmiddag naar het Binnenhof te komen. Volgens de Facebookgroep zijn gele hesjes “mensen uit de middenklasse die de maatschappij proberen duidelijk te maken dat ze moeite hebben om op het einde van de maand de eindjes aan mekaar te knopen”.