Detentiecentra

Rusland brengt Oekraïense zeelieden over naar Moskou

Rusland heeft de Oekraïense zeelieden die eerder werden aangehouden in de Straat van Kertsj, overgeplaatst naar detentiecentra in Moskou. Dat melden Russische media. De Oekraïners werden zondag opgepakt nadat Russische militairen drie Oekraïense marineschepen hadden gedwongen naar de Krim te varen. Eerder deze week verspreidde Rusland videobeelden waarop de zeelieden schuld bekenden aan het zonder toestemming varen in Russische territoriale wateren. Volgens Kiev zijn deze ‘bekentenissen’ onder druk tot stand gekomen. De Oekraïners zijn op de Krim voorgeleid, maar er is nog geen rechtszaak geweest. De Russische actie heeft de relatie tussen Oekraïne en Rusland verder onder druk gezet.

Vrijdag werd bekend dat Oekraïne zijn grenzen sluit voor alle Russische mannen in de leeftijd van 16 tot 60 jaar. De maatregel moet de formatie van irreguliere gewapende eenheden op Oekraïens grondgebied voorkomen, schreef president Porojsenko op Twitter. Oekraïne wil voorkomen dat Rusland overgaat tot operaties „die ze probeerden uit te voeren in 2014”, aldus Porosjenko. In dat jaar bezetten gewapende paramilitairen de stad Slovjansk, en namen pro-Russische demonstranten in Oost-Oekraïne regeringsgebouwen over. (NRC)