Brieven

Brieven

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

Aan het eind van het jaar pakt de NRC-webwinkel royaal uit met aanbiedingen van luxe en smaakvolle artikelen. Zo bekeek ik dinsdag 27 november met belangstelling de aantrekkelijke inhoud van de NRC Kerstbox 2018.

Groot was echter mijn teleurstelling toen bleek dat deze box uitsluitend te bestellen is voor vier, zes, acht of zelfs tien personen. Daarmee bevestigt NRC dat een gezellig en lekker kerstdiner slechts vanaf minimaal vier personen denkbaar is. Maar liever nog voor meer.

Kom op zeg! Hoeveel mensen zouden niet met zijn tweeën of alleen willen genieten van het gemak en de smaak van deze box. In je eentje zou je er zelfs twee kerstdagen plezier van kunnen hebben.

Met één of twee personen aan de kerstdis zitten hoeft absoluut niet zielig of eenzaam te zijn. Hoeveel eenpersoons huishoudens zijn er niet van mensen die de kunst verstaan iets van het leven te maken, ook of zelfs met kerst.

Maar hoe hardnekkig blijft toch het beeld bestaan dat je voor een geslaagd kerstdiner met veel mensen samen moet eten; volgens de bedenkers van de kerstbox op zijn minst met vier. NRC mist hier een oog voor de realiteit en laat een kans voorbij gaan.