Bennema krijgt Schippers weer op de rit, verwacht hij

Atletiek Sprintcoach Bart Bennema is blij met de terugkeer van wereldkampioen Dafne Schippers. „Ik moest er maar één nachtje over slapen.”

Coach Bart Bennema en Dafne Schippers, hier in 2016, zijn herenigd.Foto Olaf Kraak/Hollandse Hoogte
Coach Bart Bennema en Dafne Schippers, hier in 2016, zijn herenigd.Foto Olaf Kraak/Hollandse Hoogte

De hereniging van Dafne Schippers met Bart Bennema is logischer dan het lijkt. De sprintster en haar coach waren na acht jaar samenwerking niet met ruzie uit elkaar gegaan, maar uit elkaar gegroeid.

Natuurlijk moesten na zo’n lange periode oude ergernissen uitgesproken worden, maar daar bleef het bij. „Ik moest er één nachtje over slapen, meer niet”, zegt Bennema, die op trainingskamp is in het Turkse Belek. „We hadden beiden hetzelfde lijstje, zonder enorme hobbels.”

In het NOS Sportjournaal sprak Schippers zich donderdag in gelijke bewoordingen uit. Ze had altijd vertrouwen gehouden in Bennema, maar twee jaar geleden „voor een andere weg gekozen”. Nadat haar Amerikaanse trainer Rana Reider vanwege familieomstandigheden is vertrokken naar Florida, ervaart Schippers de hernieuwde samenwerking als een terugkeer op een warm nest. „Fijn, dat oude ritme”, zegt ze. „Bart is goed in gevoel en kan dat omzetten naar goede techniek. Ik denk dat ik daar heel erg behoefte aan heb.”

Niet per se resetten

Indirect bekritiseert Schippers daarmee Reiders aanpak, met diens nadruk op kracht. Hoewel ze best goed presteerde, haalde de sprintster niet meer die snelle tijden onder Bennema. „Maar ik hoef haar niet per se te resetten", zegt hij. „Alleen mijn aanpak is anders. Die komt neer op: een beetje minder is soms beter – less is more. Ja hoor, ik denk dat ik haar weer op de rit krijg.”

Hoe verklaart Bennema dan zijn stellige afwijzing van een verzoening, afgelopen zomer tijdens de EK in Berlijn? Om geen onrust te stoken, zegt hij. Bennema wilde sappige mediaverhalen voorkomen, uit fatsoen en uit respect naar Schippers en Reider.

Een streep onder het verleden dus, zowel bij atlete als coach. Interessant aspect voor Bennema is Schippers’ actuele situatie. Hij is benieuwd naar de mate waarin de atlete de afgelopen twee jaar is gegroeid - of niet. „Ze is in ieder geval fris en fruitig aan een nieuw seizoen begonnen”, zegt Bennema. „Ik heb niet de magische oefeningen, maar voel dat het de goede kant opgaat. Zie ik kansen met haar? Ja, die zie ik. Het is nog even zoeken naar de juiste werkvorm, maar ik merk aan alles dat Dafne er weer zin in heeft.”