Artsen Zonder Grenzen signaleert verkrachtingsgolf in Zuid-Soedan

De voorbije twee weken hebben 157 zich vrouwen en meisjes gemeld die op weg naar voedseluitdelingen zijn aangevallen. Dat is een grote toename, aldus de organisatie.

Een 32-jarige moeder die is gevlucht uit Zuid-Soedan na een groepsverkrachting door soldaten, staat bij het raam in een opvangkamp in Oeganda.
Een 32-jarige moeder die is gevlucht uit Zuid-Soedan na een groepsverkrachting door soldaten, staat bij het raam in een opvangkamp in Oeganda. Foto Ben Curtis/AP

In Zuid-Soedan hebben de voorbije twee weken 157 vrouwen en meisjes zich gemeld bij hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG), omdat zij zijn verkracht, aangerand en mishandeld. Dat meldt AZG zaterdagavond aan NRC.

Een dergelijk aantal hulpvragen is volgens AZG uitzonderlijk hoog. In de eerste tien maanden van 2018 meldden zich 104 slachtoffers van seksueel geweld bij de ngo. AZG durft niet te schatten hoe groot de groep verkrachtingsslachtoffers is die zichzelf niet meldt, en dus onder de radar blijft.

De vrouwen en meisjes, waarvan sommigen jonger dan tien zijn en anderen ouder dan 65, werden aangevallen terwijl ze onderweg waren naar voedseluitdelingen in het noorden van Zuid-Soedan. Wie de daders zijn - en of ze bijvoorbeeld bij het leger of een strijdgroep zitten - weet AZG niet precies. Wel kan de organisatie vertellen dat de meeste aanvallers geen camouflagepakken maar burgerkleding droegen. Vaak waren de verkrachters gewapend en gemaskerd.

Geslagen met knuppels

Slachtoffers werden volgens AZG niet alleen verkracht, maar kregen ook zweepslagen en werden geslagen met knuppels, stokken en geweerkolven. De aanvallers beroofden hen daarnaast van hun geld, schoenen, kleding en voedselbonnen.

Lees hier meer over het vredesakkoord van afgelopen september: Deze vrede heeft kans van slagen

De reden dat de verkrachtingsgolf zich juist nu voordoet, is volgens AZG dat de afgelopen tijd meer mensen in het noorden van Zuid-Soedan rondtrekken op zoek naar voedselhulp. Voor hun veiligheid reizen vrouwen vaak al in grote groepen, maar dat haalt weinig uit: ook de daders zijn met steeds meer en worden steeds agressiever.

In 2013, twee jaar nadat Zuid-Soedan onafhankelijk werd, brak een burgeroorlog uit. Daarbij vielen tienduizenden doden. Er heerst chaos in het land, waar stammen elkaar bevechten en de centrale overheid amper macht heeft. Afgelopen september kwam de vrede een stap dichterbij, toen de belangrijkste strijdende partijen een akkoord tekenden voor beëindiging van het conflict. In 2015 was er al eerder een vredesakkoord, maar dat hield slechts kort stand.