Anticonceptiepil

Oproep van artsen aan minister Bruins: pak pil-tekort aan

Huisartsen, apothekers en circa 55 vrouwenorganisaties roepen minister Bruins (Medische Zorg, VVD) op om iets te ondernemen tegen het aanhoudende tekort aan anticonceptiepillen. Sinds begin september zijn de anticonceptiepillen gebaseerd op de oorspronkelijke anticonceptiepil Microgynon 30, zeer moeilijk te krijgen.

Zij schrijven de minister vrijdag dat ze „zich ernstig zorgen maken over het aanhoudende en onnodige tekort aan de meest gebruikte anticonceptiepil in Nederland”.

Ongeveer 1,7 miljoen vrouwen gebruiken een hormonale anticonceptie, van wie 1,2 miljoen deze combinatiepil, een zogeheten tweedegeneratiepil. Het uitwijken naar andere pillen kan leiden tot bijwerkingen en ongewenste zwangerschappen, schrijven de organisaties.

De pil wordt sinds een aantal jaren zo goedkoop mogelijk ingekocht in landen als India, China en Turkije. „Het is niet reëel om te verwachten dat er tegen bodemprijzen kwalitatief goede medicijnen beschikbaar blijven voor de Nederlandse patiënt”, staat in de brief aan Bruins. De schrijvers wijzen erop dat België en Duitsland geen tekort hebben aan de anticonceptiepil.