Zingen voor de bisschop

Vele koren en koorzangers waren ook aanwezig bij de inauguratie van de nieuwe aartsbisschop. In de DRC vervult de kerk een belangrijke maatschappelijk rol, als surrogaat voor de overheid.
Vele koren en koorzangers waren ook aanwezig bij de inauguratie van de nieuwe aartsbisschop. In de DRC vervult de kerk een belangrijke maatschappelijk rol, als surrogaat voor de overheid. John Wessels/AFP

Enkele tienduizenden Congolezen verzamelden zich vorig weekeinde in de hoofdstad Kinshasa om de wijding van Fridolin Ambongo tot aartsbisschop bij te wonen, onder wie de leden van dit katholieke koor. Kerkleider Ambongo riep de aanwezigen bij zijn wijding op niet te deel te nemen aan geweld tijdens de aankomende verkiezingscampagne in het land, gepland voor 23 december.

De nieuwe aartsbisschop van Kinshasa, Fridolin Ambongo (links), bij zijn inauguratie in de Congolese hoofdstad. Tienduizenden gelovigen woonden de ceremonie bij op zondag 25 november. De Katholieke Kerk vervult een belangrijke maatschappelijke rol in het Centraal-Afrikaanse land, waar eind december presidentsverkiezingen plaatsvinden.
Foto John Wessels/AFP
Vrouwen zijn naar de inauguratie van Fridolin Ambongo gekomen.
Foto John Wessels/AFP
Een priester draagt een kruis in een processie voorafgaand aan Fridolin Ambongo’s inauguratie als aartsbisschop van Kinshasa.
Foto John Wessels/AFP

De Democratische Republiek Congo, het grootste land van Afrika bezuiden de Sahara, wordt geteisterd door onrust en gewapende rebellie. De aankomende verkiezingen zorgen voor nieuwe spanningen. De verkiezingen zijn al twee jaar uitgesteld door zittend president Joseph Kabila, naar eigen zeggen omdat het niet veilig was in het enorme land. Velen vermoeden echter dat de president zijn macht niet wilde opgeven. Het is ook niet zeker of de aangekondigde verkiezingen daadwerkelijk zullen plaatsvinden. Onder Ambongo’s voorganger, Laurent Monsengwo, is de katholieke kerk een surrogaat geworden voor de falende overheid. In Kinshasa zijn meer dan vijfhonderd scholen aan de katholieke kerk toevertrouwd. Die sociale rol bracht de kerk dicht bij het volk. Zij kon niet meer politiek neutraal blijven. De kerk lijkt nu de enige instantie die een vuist kan maken tegen Kabila. Kabila is al sinds 2001 aan de macht, toen hij de plaats van zijn vermoorde vader innam. Alle protest tegen zijn illegale aanblijven drukt hij met geweld de kop in. Hoewel de president uiterst impopulair is, lijkt niemand sterk genoeg om hem af te zetten. Daarmee lijkt er weinig kans op verandering.