Zestig aanhoudingen bij rellen in Brussel

Na de protesten in Frankrijk en Wallonië zijn ook in de Belgische hoofdstad demonstranten in gele hesjes de straat op gegaan vanwege hoge brandstofprijzen.

Demonstranten in Brussel vrijdag zijn slaags geraakt met de politie.
Demonstranten in Brussel vrijdag zijn slaags geraakt met de politie. Foto Yves Herman/Reuters

Bij demonstraties in Brussel zijn vrijdag een zestigtal arrestaties verricht. Dat zegt de Belgische politie tegen Het Laatste Nieuws. Ook werden traangas en een waterkanon ingezet.

Lees ook: ‘Gele hesjes’ voeren verzet tegen Macron aan

Enkele honderden actievoerders zijn vrijdagochtend in navolging van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk spontaan de straat opgegaan in de Belgische hoofdstad. Meerdere stations werden daarbij bezet en straten werden afgezet, wat heeft geleid tot grote verkeerschaos. Demonstranten gooiden voorwerpen naar de ambtswoning van premier Charles Michel en vernielden politiebusjes.

Relschoppers werden opgepakt voor het verstoren van de openbare orde en vernieling. Daarbij werden vuurwerk en scheermesjes in beslag genomen. De burgemeester van Brussel Philippe Close zegt dat “iedereen die verder manifesteert, kan worden opgepakt”.

Michel: geld valt niet uit de lucht

De gele hesjes, naar de fluorescerende kledij die bestuurders in hun auto moeten hebben, begonnen eerder deze maand in Frankrijk uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. Inmiddels is de beweging ook overgewaaid naar met name het zuiden van België. Daar werden afgelopen week onder meer brandstofdepots bezet.

Demonstranten riepen Michel vrijdag in Brussel op om af te treden. De Belgische premier, een liberale bondgenoot van de Franse president Macron, zei donderdag over de acties dat “geld niet uit de lucht komt vallen”. Wel wil hij met de actievoerders in gesprek.