Unicef: situatie kinderen in de CAR ernstiger dan ooit

Tweederde van de kinderen heeft met spoed hulp nodig. De organisatie zegt te weinig geld te hebben om die hulp te verlenen.

Moeder en kind in een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in de Centraal Afrikaanse Republiek.
Moeder en kind in een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in de Centraal Afrikaanse Republiek. Foto Charles Bouessel/AFP

Anderhalf miljoen kinderen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben humanitaire hulp nodig, 300.000 meer dan in 2016. Hoewel de internationale aandacht voor het conflict in het land verslapt lijkt, is de situatie voor de kinderen nijpender dan op het hoogtepunt van de crisis. Daarvoor waarschuwt Unicef vrijdag in een rapport.

De CAR gaat sinds 2013 gebukt onder sektarisch geweld. Even leek de situatie te verbeteren, maar die is volgens Unicef nu ernstiger dan ooit. “Het leven van de kinderen is heden ten dage nog zwaarder en gevaarlijker dan het was op het hoogtepunt van de crisis”, schrijft de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Tweederde van de kinderen heeft hulp nodig, een kwart is hun huis ontvlucht. Het aantal kinderen dat ernstig ondervoed is, is “gestaag gestegen”, van 32.000 in 2014 tot naar verwachting 43.000 volgend jaar. Meisjes worden slachtoffer van seksueel geweld door gewapende opstandelingen of “worden er door verlammende armoede toe gedreven hun lichamen te verkopen”.

Onmiddellijke aandacht

Volgens Unicef moet “nagenoeg ieder Centraal-Afrikaans kind” beschermd worden tegen de gewapende strijd “en de daarbij behorende verstrekkende gevolgen”. Christine Muhigana, de Unicef-vertegenwoordiger in de CAR, vraagt om onmiddellijke “aandacht en hulp”:

“De kinderen van de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn al te lang in de steek gelaten.”

Unicef vraagt onder andere om meer geld. Doel was om dit jaar 56,5 miljoen dollar (50 miljoen euro) op te halen voor humanitaire hulp aan het land, maar in oktober was maar 44 procent van dat bedrag binnen.

Crisis

Niet alleen de kinderen lijden onder de gewelddadigheden in de CAR, benadrukt Unicef. Het land staat onderaan de Global Hunger Index en bijna de helft van de mensen heeft geen toegang tot schoon drinkwater. In het land leven meer mensen in extreme armoede dan tien jaar geleden, het kindersterftecijfer onder pasgeborenen is het op een na hoogste ter wereld en 70 procent van de kinderen gaat niet (meer) naar school.

Vorig jaar waarschuwde de noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties dat zich in de CAR de eerste tekenen van een genocide aftekenden. Twee weken geleden kwamen bij gevechten nog meer dan dertig mensen om het leven.

Betrouwbare cijfers over het totale aantal burgerdoden door de oorlog zijn er niet, maar duidelijk is wel dat de afgelopen jaren duizenden slachtoffers gevallen zijn. In de CAR wonen 4,5 miljoen mensen.