Turkse rechtbank houdt Koerdische leider in de cel

Eerder deze maand bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Selahattin Demirtas meteen moet worden vrijgelaten.

Aanhangers van de Turks-Koerdische oppositieleider Selahattin Demirtas demonstreren voor zijn vrijlating.
Aanhangers van de Turks-Koerdische oppositieleider Selahattin Demirtas demonstreren voor zijn vrijlating. Foto Sedat Suna/EPA

De Turks-Koerdische leider Selahattin Demirtas komt voorlopig niet op vrije voeten. Een Turkse lokale rechtbank besloot vrijdag geen gehoor te geven aan de bepaling eerder deze maand van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Dat meldt de advocaat van de oppositiepoliticus op Twitter.

Volgens advocaat Mahsuni Karaman is dit besluit politiek voorgekookt. Hij schrijft dat advocaten van de regerende AK-partij van president Erdogan hebben meegeschreven aan het vonnis.

Het besluit van de rechtbank komt niet als een verrassing. Erdogan zei na het besluit van het EHRM dat het vonnis “niet bindend is”. Die uitspraak klopt niet, Turkse rechtbanken vallen wel degelijk onder jurisdictie van het Hof. Het is overigens niet voor het eerst dat Turkije uitspraken van het EHRM naast zich neerlegt.

Lees ook deze reportage uit 2016: ‘Oppositie bedrijven is nu een misdrijf’

‘Steun aan terrorisme’

Demirtas is een van de voormalige leiders van de pro-Koerdische partij HDP. Hij werd in november 2016 in zijn huis in de Oost-Turkse stad Diyarbakir opgepakt. Ook andere leiders van de linkse oppositiepartij werden gearresteerd. Turkije beschuldigde de partij een politiek verlengstuk te zijn van de Koerdische terreurbeweging PKK. De partij ontkent deze beschuldingen. De HDP zorgde bij de verkiezingen van 2015 ervoor dat de AK-partij zeer verrassend de absolute meerderheid verloor in het parlement.

Demirtas werd in september dit jaar, nadat hij bijna twee jaar in voorarrest had gezeten, veroordeeld tot vier jaar cel wegens steun aan terrorisme. De “verlengingen van Demirtas” detentie tijdens verkiezingscampagnes had volgens het EHRM als doel om het pluralisme en de vrijheid van politiek debat in te perken.

Er lopen ook nog andere zaken tegen Demirtas op basis van omstreden terreuraanklachten. De Koerdische leider kan in totaal tot 142 jaar celstraf worden veroordeeld. Tijdens de verkiezingen van afgelopen juni voerde Demirtas vanuit de gevangenis campagne voor zijn partij. De HDP haalde ondanks flinke tegenwerking van de AK-partij de kiesdrempel van 10 procent.