Staat van beleg

Oekraïne sluit zijn grens voor volwassen Russische mannen

Oekraïne sluit zijn grenzen voor alle Russische mannen in de leeftijd van 16 tot 60 jaar. De maatregel moet de formatie van irreguliere gewapende eenheden op Oekraïens grondgebied voorkomen, schreef president Petro Porojsenko op Twitter. Oekraïne wil voorkomen dat Rusland overgaat tot operaties „die ze probeerden uit te voeren in 2014”, aldus Porosjenko. In dat jaar bezetten gewapende paramilitairen de stad Slovjansk, en namen pro-Russische demonstranten in Oost-Oekraïne regeringsgebouwen over. Afgelopen maandag voerde Oekraïne de staat van beleg in voor een periode van 30 dagen, nadat Rusland drie Oekraïense schepen in de Straat van Kertsj had geënterd. Daarbij werd er geschoten en vielen er gewonden. Trump zegde zijn ontmoeting met Poetin tijdens de G20 vervolgens af. (NRC)