‘Schaatsbond zweeg over diefstal urinestalen Van Gennip en Visser’

Het zou gebeurd zijn tijdens het EK schaatsen in 1985, melden de Volkskrant en Andere Tijden Sport. De schaatssters ontkennen dopinggebruik.

Yvonne van Gennip in actie tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary, waar ze driemaal goud won.
Yvonne van Gennip in actie tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary, waar ze driemaal goud won. Foto ANP

De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft de diefstal van urinestalen van schaatssters Yvonne van Gennip en Ria Visser verzwegen. De verdwijning vond plaats op de slotdag van het Europees Kampioenschap in 1985 waar Van Gennip en Visser verrassend als tweede en vierde eindigden, melden de Volkskrant en tv-programma Andere Tijden Sport na verklaringen van direct betrokkenen.

Een koffertje met de stalen werd uit het dopinglab van het Sint Radboud Ziekenhuis in Nijmegen gestolen. Douwe de Boer, destijds stagiair bij het dopinglab en nu dopingdeskundige, zegt tegen de Volkskrant en Andere Tijden Sport dat toenmalig bondsarts, Rob Pluijmers, de diefstal heeft bekend tegenover het hoofd van het lab. “De bondsarts zei dat hij het koffertje in de Waal had gegooid.” Andere ingewijden zouden deze verklaring ondersteunen.

Bondsarts Pluijmers werkte destijds bij het farmaceutische bedrijf Organon, dat onder meer testosteronpillen produceerde. In een reactie aan de Volkskrant zegt hij “totaal geen herinneringen” aan de diefstal te hebben. Hij verklaart op de dag van de diefstal een hersenbloeding te hebben gehad waardoor hij lijdt aan geheugenverlies. De oud-bondsarts ontkent dat hij sporters ooit doping heeft gegeven.

Oost-Duitse dominantie

Op het Europees Kampioenschap in Groningen doorbraken Van Gennip en Visser onverwacht de dominantie van de Oost-Duitse schaatssters. Zij stonden erom bekend verboden stimulerende middelen te gebruiken. Van Gennip is een van de succesvolste Nederlandse schaatssters dankzij de drie gouden medailles die ze tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary won. Ria Visser won alleen op de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid een internationale medaille: zilver op de 1.500 meter.

Beide schaatssters ontkennen ooit doping te hebben gebruikt. “Ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken”, zegt Van Gennip in de Volkskrant. “Ik zou niet met mezelf kunnen leven als ik die [medailles, red.] niet op een eerlijke manier had behaald.” Hoewel de schaatssters injecties kregen toegediend van bondsarts Pluijmers, zegt Visser dat ze op de arts “moet kunnen vertrouwen”. In een reactie zegt ze “nooit bewust of onbewust” doping te hebben gebruikt.

Volgens de KNSB is documentatie over de zaak “niet meer aanwezig”. Ook zegt de KNSB geen verantwoordelijkheid te dragen over besluiten die dertig jaar geleden zijn genomen. Betrokkenen hoeven volgens Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, niet te vrezen voor mogelijke gevolgen: “De feiten zijn allang verjaard.”

Vrijdagavond wordt de uitzending van Andere Tijden Sport uitgezonden op NPO 1.