Russische mannen in de gevechtsleeftijd mogen Oekraïne niet meer in

Oekraïne is bang dat Rusland probeert paramilitaire eenheden te formeren binnen haar grenzen.

Oekraïense soldaten patrouilleren aan de grens van een gebied dat gecontroleerd wordt door separatisten.
Oekraïense soldaten patrouilleren aan de grens van een gebied dat gecontroleerd wordt door separatisten. Foto Sega Volskii / EPA

Oekraïne sluit zijn grenzen voor alle Russische mannen in de leeftijd van 16 tot 60 jaar. De maatregel moet de formatie van irreguliere gewapende eenheden op Oekraïens grondgebied voorkomen, zo schreef president Petro Porojsenko op Twitter.

De maatregel werd vrijdag bekend gemaakt door het hoofd van de Oekraïense grenswacht Petro Tsigikal, tijdens een bijeenkomst met Porosjenko. „Vanaf vandaag wordt het inreizen van buitenlanders beperkt, in de eerste plaats voor burgers van de Russische Federatie”, zo zei Tsjigikal.

De maatregel, aldus Porosjenko op Twitter, is gericht tegen de formatie van „privélegers, die in feite bestaan uit vertegenwoordigers van de Russische strijdkrachten.” Oekraïne wil hiermee voorkomen dat Rusland overgaat tot operaties „die ze probeerden uit te voeren in 2014”, aldus Porosjenko. In dat jaar bezetten gewapende paramilitairen de stad Slovjansk, en namen pro-Russische demonstranten in verschillende steden in Oost-Oekraïne regeringsgebouwen over.

Gisteren al had de Oekraïense grenswacht laten weten dat het op luchthaven Borispol bij Kiev binnen een etmaal 70 Russische burgers de inreis had geweigerd. Volgens de douane konden de Russen geen goede reden geven voor hun reis.

Grote gevolgen voor grensverkeer

De maatregel heeft grote gevolgen voor het grensverkeer tussen beide landen. Veel Russen hebben familie in Oekraïne en Rusland telt meer dan een miljoen Oekraïense vluchtelingen, waarvan velen de Russische nationaliteit hebben aangenomen. Russen die om „humanitaire redenen” naar Oekraïne willen reizen, zoals een begrafenis, mogen het land wel in, zo zei het hoofd van de Oekraïense douane vrijdag.

Lees ook: Oekraïens parlement stemt in met staat van beleg

Volgens de Russische parlementariër Frants Klintsevitsj, lid van de senaatscommissie voor Defensie, zal Rusland niet reageren met een reisverbod voor Oekraïners. „Kiev stuurt duidelijk aan op het verbreken van alle banden met Rusland, in de hoop op een gelijkluidend antwoord, wat een zware slag zou zijn voor miljoenen Oekraïners die in Rusland werken. Een dergelijk antwoord van ons land zal er niet komen”, zo citeert persbureau Ria Novosti de parlementariër.

Afgelopen maandag voerde Oekraïne de staat van beleg in voor een periode van 30 dagen, nadat Rusland drie Oekraïense schepen in de Straat van Kertsj had geënterd. Daarbij werd er geschoten en vielen er gewonden. De Amerikaanse president Trump liet donderdag weten dat als gevolg van het incident zijn geplande ontmoeting met de Russische president Poetin tijdens de G20-top in Buenos Aires niet doorgaat.