Opgestapte wethouder was al bezig met overstap naar Europa

Politieke partijen De Vlaardingse wethouder Arnout Hoekstra is de beoogd lijsttrekker voor de SP bij de Europese Parlementsverkiezingen. Hij hield dit geheim toen hij twee weken geleden opstapte uit het college en zo een bestuurscrisis veroorzaakte.

Arnout Hoekstra
Arnout Hoekstra Foto SP

De vorige maand opgestapte wethouder Arnout Hoekstra uit Vlaardingen is de lijsttrekker van de SP bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Het partijbestuur heeft hem in november bovenaan de concept-kieslijst gezet. Vanochtend is die lijst gepubliceerd. Wel moeten de SP-leden nog akkoord gaan met zijn kandidatuur.

Hoekstra wordt daarmee het gezicht van de SP in de Europese verkiezingscampagne.

Tweede op de lijst is oud-wethouder Jannie Visscher uit Groningen. Beiden hebben geen ervaring in het Europese politieke circuit. Dat geldt ook voor de nummer 4 op de lijst, het Noord-Hollandse Statenlid, Remine Alberts. De partij neemt bovendien afscheid van de twee huidige SP-Europarlementariërs, Dennis de Jong en Anne-Marie Mineur.

Twee andere kandidaten op de lijst weten wel hoe het in Brussel werkt: de Arnhemse ex-wethouder Geert Ritsema, op dit moment lobbyist in Brussel en Sara Murawski. Zij is fractiemedewerker in de Tweede Kamer en geldt binnen de SP als Europa-specialist.

Hoekstra zelf bevestigt dat hij sinds september in gesprek is met het SP-partijbestuur over zijn kandidatuur voor de lijst. Dat gebeurde volgens hem op verzoek van het partijbestuur zelf. „In gesprekken met de partijtop over die lijst heb ik aangegeven dat ik toe ben aan iets anders.”

In Vlaardingen wordt verbaasd gereageerd op zijn Europese ambities. Vorige maand speelde hij nog een hoofdrol in een hoog oplopend conflict, waarna de SP uit het college van B en W van Vlaardingen stapte. Volgens Hoekstra omdat de stad volgens hem ‘stuurloos’ was geworden. Over zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap repte hij tijdens het raadsdebat met geen woord.

Terwijl zijn Europese ambities en zijn opstappen, vorige maand, uit de Vlaardingse politiek wel met elkaar te maken hebben, zo bevestigt hij zelf achteraf. „Het was geen feest meer om hier wethouder te zijn.

Complete verrassing

Het GroenLinks-gemeenteraadslid, Neill Voorburg in Vlaardingen noemt de Europese ambitie van Hoekstra een complete verrassing. „Politiek hoort eerlijk en transparant te zijn. GroenLinks, maar ook andere fracties hebben er nog alles aan gedaan om de SP binnen het college te houden. „Maar als nu blijkt dat het een politiek spelletje was, is dat teleurstellend.”

Hoekstra zelf bevestigt dat een prominente plek op de Europese kieslijst onverenigbaar is met zijn wethouderschap. „Vroeger of later zou ik dat vanwege de campagne hebben moeten neerleggen als ik prominent op die kieslijst zou staan.”

Maar zijn vertrek, vorige maand, had volgens hem alleen te maken met de in zijn ogen onwerkbare situatie in Vlaardingen. Dat bezweert ook de lokale afdelingsvoorzitter, Willem de Man. „Het was niet zijn beslissing om op te stappen, onze fractie heeft dat besluit genomen.”

Correctie (30 november 2018): In de intro van dit stuk stond dat Arnout Hoekstra vorige week opstapte uit het college van Vlaardingen. Dat moest twee weken geleden (15 november) zijn. Ook was de naam Neill Voorburg verkeerd geschreven als Neill Verburg.