Ook toezichthouders doen onderzoek naar zorginstelling DeSeizoenen

Eerder dit jaar gelastte de Ondernemingskamer al een onderzoek naar de zorginstelling, die onder meer in handen is van ondernemer Loek Winter.

De kamer van een gastverblijf voor ouderen en gehandicapten, dit is niet een verblijf van DeSeizoenen.
De kamer van een gastverblijf voor ouderen en gehandicapten, dit is niet een verblijf van DeSeizoenen. Foto Roos Koole/ANP

Toezichthouders doen onderzoek naar de financiële en bestuurlijke constructies van de zorginstelling DeSeizoenen, die in handen is van onder anderen ondernemer Loek Winter. Dat bevestigt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na berichtgeving van Trouw. Volgens een woordvoerder zouden het afgelopen jaar “verontrustende signalen” zijn opgevangen over DeSeizoenen.

Lees ook: De twee gezichten van Loek Winter: zorghervormer en vastgoedbaas

Het onderzoek wordt geleid door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Waar precies naar gekeken wordt, wil de NZa niet zeggen. De IGJ was vrijdagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar. De Ondernemingskamer in Amsterdam gelastte in april dit jaar op verzoek van de cliëntenraad ook al een onderzoek naar de gang van zaken van DeSeizoenen. Dat loopt momenteel nog. Er zouden “gegronde redenen zijn om te twijfelen” aan een juist beleid. Centraal staat een transactie waarbij de eigenaren van de zorginstelling het vastgoed in privé verwierven.

De cliëntenraad wilde ook onderzoek naar het mogelijke weglekken van gelden naar gelieerde bv’s van de aandeelhouders. Daarmee zou DeSeizoenen het winstverbod in de zorg omzeilen. Daar ging de Ondernemingskamer echter niet in mee, maar volgens Trouw is dit momenteel wel onderdeel van het onderzoek van de NZa en IGJ.

De antroposofische instelling DeSeizoenen bestaat uit zes woon- en werkgemeenschappen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is in het bezit van vier aandeelhouders: Loek Winter, Willem de Boer, Philipp Jan Flach en Peter Lensselink. De werkwijze van Winter en De Boer kwam onlangs nog in het nieuws door het faillissement van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad.

Winst via vastgoed

Zorginstellingen mogen wel winst maken, maar geen winst uitkeren. Dat maakt het minder aantrekkelijk voor ondernemers om in de zorg te investeren. Een manier om alsnog geld te verdienen is door het vastgoed in een aparte bv te zetten en vervolgens huur te vragen. “Op de zorg wordt niet verdiend, vastgoed is het verdienmodel”, zei Winter eerder tegen NRC.

Dat op zichzelf is toegestaan volgens de wet. Het wordt problematisch wanneer aangetoond kan worden dat zorg tekort schiet of dat prijzen worden gevraagd die niet marktconform zijn. Winter was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Algemeen directeur van DeSeizoenen Merlijn Trouw zegt tegen NRC “verbaasd” te zijn over de beslissing van de toezichthouders, aangezien hij had verwacht dat ze het door de Ondernemingskamer opgedragen onderzoek zouden afwachten. Verder schrijft de instelling in een verklaring: “Alle wet- en regelgeving wordt nageleefd en het verbod op winstuitkering wordt niet omzeild.”