Merkel te laat voor G20 door vliegtuigproblemen

Het vliegtuig van de bondskanselier moest een voorzorgslanding maken. Volgens de Rheinische Post kijken onderzoekers of sprake is van sabotage.

De Konrad Ardenauer moest donderdagavond een noodlanding maken vanwege technische problemen.
De Konrad Ardenauer moest donderdagavond een noodlanding maken vanwege technische problemen. Foto Clemens Bilan/EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel komt te laat voor de G20-top vrijdag in Argentinië omdat haar vliegtuig donderdagavond een voorzorgslanding moest maken. De Duitse regionale krant Rheinische Post meldt op basis van veiligheidsbronnen dat onderzoekers kijken of er sprake is van sabotage. Dat wordt echter door de Duitse luchtmacht uitgesloten, meldt de Duitse radiozender MDR.

Merkel was onderweg naar Buenos Aires in het bondstoestel Konrad Adenauer toen ze een onverwachte landing moesten maken in Keulen. Volgens het tijdschrift Der Spiegel waren alle communicatiesystemen van de Airbus A340 uitgevallen en moesten de piloten met een satelliettelefoon contact zoeken met de luchthaven.

Merkel zei zelf achteraf dat sprake was van “een ernstige verstoring”. De bondskanselier vloog met minister van Financiën Olaf Scholz, wiens huis in Hamburg afgelopen nacht door een groep onbekenden werd aangevallen met brandende autobanden en potjes zwarte verf.

Eerdere problemen

Een dergelijke uitval van systemen zou volgens de Rheinische Post zeer moeilijk te verklaren zijn. Daarom zou rekening worden gehouden met sabotage en het incident strafrechtelijk worden onderzocht. De luchtmacht meldt echter dat er “geen aanwijzing is voor een misdaad”.

Overigens had de Konrad Adenauer in oktober ook problemen. Merkel was toen gestrand in Indonesië omdat knaagdieren zich tegoed hadden gedaan aan elektrische kabels in het toestel.

Om alsnog zo snel mogelijk in Buenos Aires te komen, heeft de Duitse luchtmacht Merkel vrijdagochtend naar Madrid gebracht. Daarvandaan reist ze met een lijnvlucht naar de Argentijnse hoofdstad af, waar ze een kleine negen uur later aankomt. Hoewel Merkel daardoor de openingsdag mist, is de bondskanselier wel nog op tijd voor andere afspraken, onder meer met de Russische president Poetin op zaterdag.