Merkel komt te laat op G20 door voorzorgslanding bondstoestel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel komt te laat voor de G20-top vrijdag in Argentinië omdat haar vliegtuig donderdagavond een voorzorgslanding moest maken. De Duitse regionale krant Rheinische Post meldt op basis van veiligheidsbronnen dat onderzoekers kijken of er sprake is van sabotage. Dat wordt echter door de Duitse luchtmacht uitgesloten, meldt de Duitse radiozender MDR.

Merkel was onderweg naar Buenos Aires in het bondstoestel Konrad Adenauer toen ze een onverwachte landing moesten maken in Keulen. Ook minister Olaf Scholz was aan boord, wiens huis afgelopen nacht door een groep onbekenden werd aangevallen. Volgens het tijdschrift Der Spiegel waren alle communicatiesystemen van de Airbus A340 uitgevallen en moesten de piloten met een satelliettelefoon contact zoeken met de luchthaven. Merkel zei zelf achteraf dat sprake was van „een ernstige verstoring”. De luchtmacht meldt echter dat er „geen aanwijzing is voor een misdaad”.

Overigens had het toestel in oktober ook problemen. Merkel was toen gestrand in Indonesië omdat knaagdieren zich tegoed hadden gedaan aan de bekabeling van het toestel.

Om alsnog zo snel mogelijk in Buenos Aires te komen, heeft de Duitse luchtmacht Merkel vrijdagochtend naar Madrid gebracht. Daarvandaan reist ze met een lijnvlucht naar de Argentijnse hoofdstad, waar ze een kleine negen uur later aankomt. Hoewel Merkel daardoor de openingsdag mist, is de bondskanselier wel nog op tijd voor andere afspraken, onder meer met de Russische president Poetin op zaterdag.