Afrika Cup 2019 niet in onvoorbereid Kameroen

Het West-Afrikaanse land zou niet in staat zijn om het toernooi te organiseren. Kameroen wordt getraind door Clarence Seedorf en Patrick Kluivert.

Bondscoach Clarence Seedorf van Kameroen geeft aanwijzingen aan Ajax-keeper Andre Onana tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen Brazilië.
Bondscoach Clarence Seedorf van Kameroen geeft aanwijzingen aan Ajax-keeper Andre Onana tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen Brazilië. Foto Glyn Krik/AFP

Kameroen mag de Afrika Cup van 2019 niet organiseren, omdat de stadions en de infrastructuur niet in orde zijn. Dat maakte de Afrikaanse voetbalbond CAF vrijdag bekend tijdens een vergadering in de Ghanese hoofdstad Accra.

Kameroen wordt getraind door de Nederlanders Clarence Seedorf en Patrick Kluivert en was als organiserend land geplaatst voor het toernooi.

Twitter avatar CAF_Online CAF Today, the @CAF_Online Executive Committee met in Accra, Ghana and has decided that @FecafootOfficie could not host the 2019 Total Africa Cup of Nations – Further information will follow soon at: https://t.co/9LkqZloPx3 https://t.co/hV93vH2R0h

Het West-Afrikaanse land won in 2017 zeer verrassend de Afrika Cup door recordkampioen Egypte te verslaan met 2-1. Het was de vijfde titel voor de ‘Ontembare Leeuwen’.

Marokko en Zuid-Afrika

Naar verluidt zijn Marokko en Zuid-Afrika geïnteresseerd in het overnemen van de organisatie van het toernooi dat plaatsvindt van 15 juni tot en met 13 juli. In totaal doen 24 landen mee. Volgens een van de leden van het uitvoerend comité van de CAF wordt de nieuwe organisator nog voor het einde van het jaar gekozen, meldt persbureau Reuters.

Marokko deed eerder dit jaar een bid voor de organisatie van het WK voetbal van 2026. Uiteindelijk verloor het in de laatste beslisronde van de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Het was al de vijfde keer dat het Noord-Afrikaanse land een WK-bid verloor. Zuid-Afrika had in 2010 de Afrikaanse primeur als organisator van het WK voetbal. In de finale verloor Oranje toen van Spanje.

Gevechten

In september gaf de Afrikaanse voetbalbond voor eerst publiekelijk toe dat er sprake was van een “significante vertraging” bij het bouwen van stadions en de bijbehorende infrastructuur. Bij nadere inspecties in oktober werd duidelijk dat Kameroen in gebreke bleef als organisator.

Een groot bijkomend probleem is de verslechterde veiligheidssituatie in het zuidwesten en het noordwesten van het land. Separatisten in het Engelstalige gebied vechten sinds vorig jaar voor afscheiding van het grotendeels Franstalige land. Begin deze maand werden dertig separatisten gedood door het regeringsleger. Twee van de steden waar de stadions zouden komen voor de Afrika Cup liggen in dit Engelstalige gebied. In oktober won de 85-jarige president Paul Biya opnieuw de verkiezingen. De autoritaire leider is al zesendertig jaar aan de macht en duldt geen oppositie.

Lees ook dit profiel over Paul Biya: Al 36 jaar aan de macht in Kameroen – met afstandsbediening vanuit Genève