Tot 9 jaar geëist voor grootste roofoverval ooit op Schiphol

De buit, diamanten ter waarde van 39 miljoen euro, is veertien jaar na dato nog altijd niet teruggevonden.

De politie doet onderzoek bij het gestolen busje. Archiefbeeld uit 2005.
De politie doet onderzoek bij het gestolen busje. Archiefbeeld uit 2005. Foto Haico Kats/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag gevangenisstraffen tot negen jaar geëist tegen zes verdachten in de spraakmakende diamantroof op Schiphol, bijna veertien jaar geleden. Van de zes mannen van 44 tot 58 jaar oud werd de hoogste straf geëist tegen Errol H. V. De rovers namen voor bijna 66 miljoen euro aan edelstenen mee. Het was daarmee volgens het OM “de grootste roofoverval in de Nederlandse geschiedenis”.

Op 25 februari 2005 kwamen gemaskerde mannen met speciale pasjes, bedrijfskleding en een gestolen bedrijfsauto een beveiligd gedeelte van de luchthaven op. Ze bedreigden vier Schiphol-medewerkers die bij de waardetransportauto aan het werk waren en namen het busje mee. Verderop begonnen ze met het overladen van de 200 kilo diamanten. Helemaal lukte dat niet - voor ruim 26 miljoen euro bleef achter. Volgens het OM wordt nog altijd voor 39 miljoen euro aan buit vermist.

De mannen hebben met hun overval niet alleen kostbare diamanten gestolen en slachtoffers onder luchthavenpersoneel gemaakt, zegt het OM:

“Ook werd de integriteit van de Nederlandse luchthaven aangetast: er stonden die dag gewapende mannen op een van de meest kwetsbare stukjes van Nederland.”

Moeizaam

Justitie kreeg in januari 2014 een tip dat twee medewerkers van de luchthaven, Ramazan N. en Raoul T., een miljoen euro per persoon hadden gekregen. Uit afgeluisterde gesprekken bleek dat ze contact hadden met een derde verdachte over geld dat ze al negen of tien jaar tegoed hadden van August B. en Errol H. V. De onderzoekers zagen daar voldoende aanwijzingen in dat het geld verdiend was met de roof. Daarop werd een undercoveroperatie opgezet om het vertrouwen te winnen van N. Hij biechtte de overval uiteindelijk op aan een vertrouweling die een undercoveragent bleek.

Het nieuwe bewijs betekende een doorbraak in de zaak die eerder al eens was vastgelopen. Verdachten die in 2005 en 2006 voor de roof waren aangehouden, moesten bij gebrek aan bewijs weer worden vrijgelaten. Met het nieuwe bewijs konden in 2017 alsnog verdachten worden opgepakt en kon vervolging worden ingesteld.

Diefstal met geweld

De zes verdachten worden door justitie beschuldigd van diefstal met geweld in vereniging of een poging daartoe. Ook wordt een deel van hen verdacht van een eerdere poging tot het plegen van een roof twee weken eerder waarbij een bedrijfsauto werd meegenomen. De twee dieven sloegen op de vlucht toen ze werden aangesproken door een medewerker van Schiphol.

De hoogste straffen werden geëist tegen Errol H. V. en Marlon D., respectievelijk 9 en 7,5 jaar. Zij zaten volgens justitie samen in het busje dat bij de overval gebruikt werd. Tegen Ramazan N. en Raoul T. werd vijf jaar gevangenisstraf geëist. Erik P. en S. van M. moeten als het aan justitie ligt drie jaar de gevangenis in.

Elf verdachten

In de zaak staan in totaal elf verdachten terecht. De zes tegen wie vrijdag straffen werden geëist, worden verdacht van betrokkenheid bij de roof zelf. Volgens persbureau ANP hebben ze betrokkenheid ontkend of er het zwijgen toe gedaan. De vijf andere verdachten worden beschuldigd van heling of witwassen. Drie van hen krijgen donderdag hun eis te horen, de twee anderen respectievelijk half december en in januari.

Hoofdverdachte was de inmiddels overleden August B. Hij pleegde volgens De Telegraaf in juli zelfmoord. De rechter doet op 28 januari uitspraak.