Khalid Amakran

Interview

‘Ik ben sociaal, daarom houden ze van me’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Sadiman Memis (17). Aanmelden: pubers@nrc.nl.

Familieflat

„Wij gaan elk jaar naar Turkije. In Trabzon hebben we een eigen huis. Mijn oma woont beneden, daarboven wij, daarboven mijn oom. Gewoon een familieflat. Die heeft mijn opa gebouwd. Mijn zus woont nu in Bursa. Ze heeft haar man in Turkije ontmoet. Na een paar jaar zijn ze getrouwd, ze heeft nu een zoontje. Ik vind het zwaar dat ze weg is. We hebben wel veel contact via WhatsApp en Facetime en ze komt ook hierheen. Mijn broer woont bij ons in de buurt en komt vaak thuis langs. Hij is pakketbezorger en heeft twee dochtertjes. Mijn moeder en ik passen vaak op als mijn schoonzus moet werken.”

Behulpzaam

„Ik ben dol op gym. Ik doe soms fitness en ik vind het leuk om te voetballen. Ik werk bij de Plus als caissière. Ik hou van winkelen met vriendinnen. We kopen vooral kleren, schoenen, eten. Ik ben heel actief, ook druk. Soms krijgen de juffen zelfs last van mij. Ik kan goed meedoen tijdens de lessen maar als ik geen zin heb doe ik het niet. Ik ben heel sociaal, daarom houden ze van me, de leerlingen en de juffen. Ik ben behulpzaam, ik kan goed luisteren als iemand een probleem heeft. Als ik zelf een probleem heb vertel ik het aan mijn moeder. Die kan ik alles vertellen. Mijn moeder is echt mijn vriendin.”

Politiemeisjes

„Ik twijfel tussen twee beroepen: klassenassistent en politie. Ik kan goed omgaan met kinderen. Ik loop ook stage bij mijn oude basisschool, al twee jaar. Politie zit sinds vier of vijf maanden in mijn hoofd. Ik zag in Turkije een paar politiemeisjes met hoofddoek. Het stond echt leuk. En het past bij mijn karakter, ik kan heel streng zijn. Ik kan ook koppig zijn, en eigenwijs. Bij ruzies ben ik meestal niet degene die als eerste appt of weer begint met praten. Als ik gelijk heb, heb ik gelijk. Dan ga ik er verder niet meer op in.”

Trouwen

„Ik voel me Nederlands en Turks. Met mijn vader spreek ik Nederlands. Met mijn moeder spreek ik Turks omdat ze niet zo goed kan praten in het Nederlands. Ik ga meestal naar de moskee wanneer mijn moeder ook gaat. Dat vindt mijn moeder wel belangrijk. Voor mannen is het elke vrijdag, vrouwen gaan meestal op andere dagen. Wanneer ik de juiste man heb gevonden wil ik trouwen. En ik wil vroeg moeder worden, met drie of vier kinderen. Ik zou graag willen reizen met mijn man, met mijn gezin. Dubai is mooi. Amerika. Marokko kan. Ik zou niet in Turkije willen wonen. Ik kan niet langer dan een maandje in Turkije blijven, daarna vind ik het saai. Als mijn man het wil en als ik echt van hem hou wil ik wel met hem meegaan. Denk ik. Als ik een baan hier heb, gewoon alles hier heb, blijf ik liever hier.”