Homofobie

Minister wil ‘in debat’ met Johan Derksen om homo-uitspraken

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Cultuur, D66) wil in debat met voetbalcommentator Johan Derksen over diens homo-onvriendelijke uitspraken. Dat heeft de woordvoerder van de minister donderdag bevestigd, in reactie op de storm van kritiek die op sociale media is ontstaan over uitlatingen van Derksen in een recente uitzending van Veronica Inside.

In die uitzending, vorige week dinsdag, zei Derksen dat homo’s moeten ophouden met doen of het moeilijk is om voor hun geaardheid uit te komen. „Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit”, aldus Derksen. Op Twitter werd deze week, vooral door lhbt’ers, onder hashtag #SorryJohan, woedend gereageerd. Mensen deelden persoonlijke verhalen, over hoe pijnlijk en verdrietig het was om uit de kast te komen. Donderdagavond mengde ook de minister zich in de discussie.

„Ik vind zijn uitspraken pijnlijk”, aldus Van Engelshoven. „Kennelijk vindt Johan Derksen het buitengewoon grappig, maar het raakt mij. Hij doet er heel veel mensen pijn mee. Dat vind ik onnodig.” Van Engelshoven zei dat ze „graag in debat wil met Johan Derksen om te vragen waarom hij zich zo opstelt. Want snap je nou niet dat je mensen met je uitspraken kwetst en snap je nou niet dat je mensen hiermee niet helpt om uit de kast te komen?”

Spreekkoren

Derksen deed zijn uitspraak naar aanleiding van een brief die jonge lhbt’ers aan voetbalbond KNVB schreven. Daarin zeiden zij onder meer dat het woord ‘homo’ langs de lijn vaak wordt gebruikt, bijvoorbeeld in spreekkoren. Derksen kreeg steun van collega-presentator René van der Gijp, die tegen RTL Nieuws zei dat Derksen „alle vrijheid heeft om te zeggen wat hij wil”. Donderdag liet producent Talpa schriftelijk weten dat „de mening van de heren van Veronica Inside niet altijd de mening van de zender is”, en dat Veronica „tolerantie voor homoseksuelen in de voetballerij uiteraard heel belangrijk vindt”.

Ook voorzitter Karin Blankenstein van de John Blankenstein foundation reageert donderdag desgevraagd tegen NRC kritisch op Derksens uitspraken. „Ik denk niet dat Derksen weet hoe diep de angst en verdriet zitten bij lhbt-jongeren.” De John Blankenstein foundation zet zich in voor lhbt-acceptatie in de sport. Blankenstein: „Grappen maken mag, maar uit de kast komen kan voor puberjongens en -meiden heel lastig zijn.”

Het is niet de eerste keer dat Derksen en Van der Gijp in opspraak komen door lhbt-onvriendelijke grappen. De minister wil een openbaar gesprek met Derksen, mogelijk in een uitzending.