Homofobie

Minister Van Engelshoven wil ‘in debat’ met Johan Derksen om homo-uitspraken

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Cultuur, D66) wil in debat met voetbalcommentator Johan Derksen over diens homo-onvriendelijke uitspraken. Dat heeft de woordvoerder van de minister donderdag bevestigd, in reactie op de storm van kritiek die op sociale media is ontstaan over uitlatingen van Derksen in een recente uitzending van Veronica Inside. In die uitzending, vorige week dinsdag, zei Derksen dat homo’s moeten ophouden met doen of het moeilijk is om voor hun geaardheid uit te komen. „Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit”, aldus Derksen. Op Twitter werd deze week, vooral door lhbt’ers, onder hashtag #SorryJohan, woedend gereageerd. Mensen deelden persoonlijke verhalen, over hoe pijnlijk en verdrietig het was om uit de kast te komen. Donderdagavond mengde ook de minister zich in de discussie. „Ik vind zijn uitspraken pijnlijk”, aldus Van Engelshoven. „Kennelijk vindt Johan Derksen het buitengewoon grappig, maar het raakt mij. Hij doet er heel veel mensen pijn mee. Dat vind ik onnodig.” (NRC)