Dit staat er op het spel bij de G20

G20 Bij de G20 zijn de onderlinge gesprekken minstens zo spannend als de vergadering zelf. Op welke onderonsjes komt het aan?

Trump dreigt met handelstarieven van 25 procent voor producten uit China.
Trump dreigt met handelstarieven van 25 procent voor producten uit China. Foto AP/Alex Brandon

De handelsoorlog

Wat de deelnemers ook gezamenlijk afspreken, de wereld kan er na het diner tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping wel eens heel anders uitzien. De twee spreken elkaar zaterdagavond in een laatste poging een handelsoorlog af te wenden. Trump wil dat China stopt met zijn inziens unfaire handelsmethoden. Doet Xi dat niet, dan heeft Trump gedreigd per 1 januari invoerheffingen van 25 procent op te leggen. De afgelopen dagen is van Amerikaanse zijde gesuggereerd dat de Chinezen wel in zijn voor een deal. Xi heeft vast speelruimte op details, maar de principiële eis – het terugdringen van de staat in het economisch leven – zal hij niet inwilligen.

Het belang van de ontmoeting gaat overigens verder dan economie. Het is ook een moment om in te schatten of de twee grootmachten, ondanks meningsverschillen, blijven streven naar vriendschappelijke omgang of dat ze zich ingraven en de wereld langere tijd instabiel wordt. Trump heeft overigens niet alleen China op de korrel. Nadat GM bekend maakte fabrieken te moeten sluiten in de VS twitterde Trump dat dit voorkomen had kunnen worden door invoerheffingen op buitenlandse auto’s. De leiders van Duitsland en Japan zijn uiteraard ook in Argentinië.

De wapenwedloop

Er hangt nóg een belangrijke ontmoeting in de lucht: die van Trump met Vladimir Poetin. Of die doorgang zal vinden, is echter de vraag. Naar aanleiding van de Russisch-Oekraïense schermutselingen in de Zee van Azov, zei Trump donderdag op Twitter dat het „beter zou zijn voor alle partijen” om de ontmoeting af te zeggen. De kwestie zal in de wandelgangen ongetwijfeld nog meer aandacht krijgen. Slecht nieuws voor Moskou, dat al geruime tijd afkoerste op een tweede top tussen Poetin en Trump. Een ontmoeting tussen de twee in Helsinki verliep tumultueus. Het is nooit helemaal duidelijk geworden wat ze daar besproken hebben, maar Trumps amicale omgang met Poetin op de persconferentie na afloop werd hem in de VS zwaar aangerekend.

Poetin koerst op een tweede top met Trump.

Foto EPA/Alexei Druzhinin

De relatie tussen de VS en Rusland is gecompliceerd. Trump wil wel toenadering, maar Russische agressie staat detente in de weg. Bovendien is onduidelijk in hoeverre het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller Trump belemmert. Sinds de annexatie van de Krim en Russische inmenging in Oost-Oekraïne en daaropvolgende sancties, is de verhouding verzuurd. Daar kwam de novitsjok-affaire bij en het Amerikaanse dreigement het INF-raketverdrag op te zeggen.

De kroonprins

De G20-vergadering wordt ook het eerste internationale optreden van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman na de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. De kroonprins heeft ontkend dat hij bij de moord in het Saoedische consulaat in Istanbul betrokken was, maar Amerikaanse media hebben geschreven dat de CIA bewijzen heeft dat hij ervan op de hoogte was dat een doodseskader naar Turkije vloog. Gina Haspel, de directeur van de CIA, zou deze week Amerikaanse senatoren bijpraten over de zaak, maar kwam niet opdagen.

Wie wil met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman op de foto?

Foto AFP/Fethi Belaid

De G20-leiders moeten balanceren tussen afkeuring van de moord en goede relaties met de toekomstige leider van een belangrijke staat. Wie wil met MbS op de foto? Bijzonder pikant wordt de houding van de Turkse president Erdogan, wiens regering de moord met doelgericht lekken in de publiciteit heeft gebracht.

Lees ook: Argentinië, gastland bij de G20, is gedompeld in een diepe economische crisis. ‘Vandaag kunnen we zeker eten’