Fries Museum wil voor 20 miljoen euro uitbreiden

Na nieuwbouw 2013 Het Fries Museum heeft plannen voor uitbreiding. Na succesvolle exposities als Escher en Mata Hari blijkt 5 jaar na de opening het nieuwe gebouw in het centrum van Leeuwarden al te klein.

Het huidige gebouw van het Fries Museum, ontworpen door Hubert-Jan Henket, aan het Zaailand in Leeuwarden.
Het huidige gebouw van het Fries Museum, ontworpen door Hubert-Jan Henket, aan het Zaailand in Leeuwarden. Foto Ruben van Vliet

Het Fries Museum in Leeuwarden wil, vijf jaar na de opening van het nieuwe gebouw, uitbreiden. Een van de wensen van directeur Kris Callens is een „beeldbepalende uitbreiding” die „zwevend boven het huidige gebouw” moet komen. Verder wil ze dat het gebouw beter toegankelijk wordt.

Deze plannen staan in het rapport We zullen doorgaan, dat de Friese culturele sector donderdag presenteerde als legacy van Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. De geplande uitbreiding worden begroot op 20 miljoen euro.

„We kijken of een en ander haalbaar is, zowel financieel als qua planning”, zegt directeur Callens. „Het Fries Museum is aan zichzelf verplicht over de toekomst na te denken.” Het Fries Museum heeft de afgelopen twee jaar een aantal succesvolle tentoonstellingen gehad, zoals Escher op reis (256.000 bezoekers) en die over Alma Tadema (158.000 bezoekers) en Mata Hari (93.000 bezoekers). „We zetten nu dingen op een rijtje met de architect, financiers en betrokkenen.”

De verbouwing zou in 2023, tien jaar na de opening, gereed moeten zijn. Ook de vaste opstelling wil Callens tegen die tijd anders inrichten.

Het nieuwe gebouw, een ontwerp van architect Hubert-Jan Henket, ging in 2013 open. De bouwkosten bedroegen 36 miljoen. De bouw werd mede mogelijk door een legaat van de Friese architect Abe Bonnema die 18 miljoen naliet.