FD verkozen tot mooiste Europese krant van het jaar

NRC werd 31 keer onderscheiden, onder meer voor de speciale Fokke & Sukke-editie en multimediale producties over Holleeder en Raqqa.

Het Financieele Dagblad werd in september geheel vernieuwd.
Het Financieele Dagblad werd in september geheel vernieuwd. Foto Evert Elzinga/ANP

Het Financieele Dagblad is vrijdag uitgeroepen tot mooiste Europese krant van het jaar. De jury van The European Newspaper Design Awards prijst de “relaxte layout” en waardeert dat de zakenkrant voor onderscheidende verhalen veel infographics en visualisaties gebruikt. Het FD werd begin september geheel vernieuwd en ging over in een kleiner, handzamer formaat. In de afgelopen acht jaar steeg het aantal (digitale) abonnees van 50.000 naar 90.000.

Het is niet voor het eerst dat een Nederlandse krant de Europese prijs wint. Eerder vielen Trouw (2012) en de Volkskrant (2013) in de prijzen in de categorie ‘nationale krant’. Het Parool werd in 2016 en De Limburger in 2017 uitgroepen tot best vormgegeven regionale krant van Europa.

Fokke & Sukke

NRC kreeg in totaal 31 onderscheidingen voor onder meer de speciale editie ter ere van het 25-jarige bestaan van Fokke & Sukke. Jean-Marc van Tol, John Reid en Bastiaan Geleijnse namen op 25 september van dit jaar voor één dag de NRC-redactie over en maakten alle afbeeldingen in de krant. Voor speciale onlineproducties werden onder andere ‘Het jaar van Holleeder’ en ‘Raqqa: van hoofdstad naar spookstad’ van NRC onderscheiden.

De Volkskrant kreeg in totaal 15 onderscheidingen voor onder meer de serie interviews ‘in drie thema’s’. Trouw won tien prijzen, Het Dagblad van het Noorden werd vier keer onderscheiden en Het Parool kreeg drie awards voor onder andere de speciale editie over de opening van de Noord/Zuidlijn.

De jury van The European Newspaper Design Awards bestaat uit vormgevers van kranten uit Europa.