Facebooktopvrouw Sandberg wilde onderzoek naar financiën Soros

Facebooks topbestuurder komt verder onder vuur te liggen nu blijkt dat ze vroeg om onderzoek naar de financiën van de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros.

Facebooktopvrouw Sheryl Sandberg is verder onder vuur komen te liggen nu blijkt dat ze ook vroeg om onderzoek naar de financiën van Soros.
Facebooktopvrouw Sheryl Sandberg is verder onder vuur komen te liggen nu blijkt dat ze ook vroeg om onderzoek naar de financiën van Soros. Foto Jim Watson/AFP

Facebooktopvrouw Sheryl Sandberg heeft medewerkers gevraagd onderzoek te doen naar de financiële belangen van de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros. Dat verzoek kwam na scherpe kritiek van Soros op de techgigant, meldt The New York Times vrijdag op basis van drie anonieme bronnen binnen het bedrijf. Facebook zegt dat dit onderzoek al liep voordat Sandberg het verzoek deed. Sandberg is na Mark Zuckerberg de belangrijkste persoon binnen Facebook.

Lees ook: ‘Facebook maakte tegenstanders zwart met nepnieuws en complottheorieën

Soros haalde tijdens het World Economic Forum in januari scherp uit naar bedrijven als Google en Facebook die een “gevaar voor de democratie” zouden vormen en beter gereguleerd zouden moeten worden. De uitspraken volgden op onthullingen over nepnieuws en hoe Rusland onder meer via Facebook de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 kon beïnvloeden.

Sandberg vroeg volgens The New York Times kort na de toespraak in een mail aan een bestuurder om meer informatie over Soros. Ze wilde weten waarom de miljardair en filantroop zo kritisch was op techbedrijven.

“Soros is een prominente investeerder en we keken naar zijn investeringen en handelsactiviteiten die betrekking hadden op Facebook”, reageert een woordvoerder van het techbedrijf in de Amerikaanse krant. Dat onderzoek zou al hebben gelopen toen Sandberg vroeg of Soros op koersdalingen van Facebookaandelen speculeerde en op die manier financieel belang erbij zou hebben om zich negatief uit te laten over het bedrijf.

Definers

Eerder deze maand werd duidelijk dat Facebook het pr-bedrijf Definers Public Affairs had ingehuurd om critici zoals Soros zwart te maken en de negatieve aandacht die de techgigant kreeg te verschuiven naar anderen. Sandberg zei in eerste instantie dat ze zich niet kon herinneren dat met Definers was samengewerkt. Vervolgens gaf ze toch toe dat het pr-bedrijf genoemd was in e-mails aan haar.

De 88-jarige Joodse investeerder Soros is vaak het doelwit van antisemitische aanvallen, vooral van de rechterflank in zowel de VS als Europa. De filantroop doneert aan meerdere Democratische politici en verschillende Amerikaanse actiegroepen onder meer op het gebied van migratie. Ook in zijn geboorteland Hongarije wordt Soros herhaaldelijk aangevallen door premier Viktor Orbán.

Lees ook: Waarom is George Soros de kop van jut?