In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. (Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten).
In Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, werd afgelopen zondag de nieuwe aartsbisschop geïnstalleerd. De installatie van Fridolin Ambongo Besungu werd bijgewoond door 70.000 gelovigen. Hij begint aan zijn functie aan het hoofd van de Katholieke Kerk in de DRC terwijl dat land nu een spannende politieke periode doormaakt. In december vinden daar presidentsverkiezingen plaats.
Foto John Wessels / AFP
Dinsdag speelde Ajax in het Griekse Athene een Champions League-wedstrijd tegen AEK. Voorafgaand aan het duel waren er in het stadion rellen tussen de groepen fans; naar de Ajacieden werd een molotovcocktail gegooid. Ajax won de wedstrijd met 2-0 en overwintert in het internationale toernooi.
Foto Olaf Kraak / ANP
De markt van Jakoetsk, een stad in Oost-Siberië. Deze visverkoper staat er bij een temperatuur van -35 graden Celsius.
Foto Mladen Antonov / AFP
Migranten hebben in Bihac, Bosnië, slaapzakken gekregen om de nacht door te brengen. Ze willen de grens met Kroatië oversteken. Honderden migranten, die willen doorreizen naar West-Europa, zitten in deze regio vast. In afwachting van de strenge winter in de Balkan construeren ze deze onderkomens, zonder verwarming of sanitair.
Foto Amel Emric / AP
Nog een foto uit de autonome Russische republiek Jakoetië in Oost-Siberië. Dorpelingen in Oy moeten ijs verzamelen, om dat later te smelten en zo aan drinkwater te komen. Deze week werden in de regio temperaturen van -41 graden Celsius gemeten.
Foto Mladen Antonov / AFP
Het Shanghai Ballet voert momenteel de grootste voorstelling van het beroemde Zwanenmeer op: in plaats van de gebruikelijke 16 'zwanen', dansen er nu wel 48 mee in het ensemble. De voorstelling ging deze week in Berlijn in première. Het Shanghai Ballet presenteerde het gezelschap in het Bode-Museum op het Museumsinsel (museumeiland) van de Duitse hoofdstad.
Foto Fabrizio Bensch / Reuters
Tijdens paus Franciscus' wekelijkse audiëntie in het Vaticaan klom dit jongetje onverwachts op het podium. De zesjarige Wenzel Wirth rende rond op het verhoogde podium waar de paus en bisschop George Gaenswein zaten. De geestelijken lieten hem zijn gang gaan, net als de leden van de Zwitserse Garde. Paus Franciscus ging verder met zijn lessen. Later noemde hij Wenzel, die slechthorend is, "ongedisciplineerd, maar vrij voor God".
Foto Gregorio Borgia / AP
De Congolese politie houdt een oogje in het zeil bij een bijeenkomst van aanhangers van de oppositieleider Felix Tshisekedi. Tienduizenden supporters waren deze week in de hoofdstad Kinshasa, die Tshisekedi bezocht als onderdeel van zijn verkiezingscampagne. In december kiezen de Congolezen een nieuwe president. Felix is de zoon van Étienne Tshisekedi, een populaire politicus die in de jaren negentig drie keer eerste minister was van het land (toen nog Zaïre).
Foto John Wessels / AFP
Dit is een tijdelijke opvang voor Centraal-Amerikaanse migranten, voornamelijk mensen uit Honduras, in het Mexicaanse Tijuana. In deze stad aan de grens met de Verenigde Staten zijn nu zo'n vijfduizend mensen opgevangen, die te voet in de zogeheten 'karavaan' naar het noorden zijn getrokken. Zij willen asiel aanvragen in de VS.
Foto Guillermo Arias / AFP
In het door India gecontroleerde deel van de regio Kasjmir vonden deze week herhaaldelijk confrontaties plaats tussen militanten en paramilitairen. De Indiase politie zegt dat daarbij onder meer een Pakistaanse militant is omgekomen, die ervan werd verdacht een prominente journalist te hebben gedood. Het is onrustig in Kasjmir, een gebied dat is opgedeeld tussen India en Pakistan maar waar ook rebellen vechten voor zelfbeschikking.
Foto Dar Yasin / AP
Verkiezingsmedewerkers bereiden in groten getale de adminstratie, kieslijsten en elektronische stemkasten voor die worden ingezet in de verkiezingen in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh.
Foto Gagan Nayar / AFP
Close-up van een vrouwelijke agent, die werd ingezet in een actie van de oproerpolitie tegen demonstranten in Istanbul. Op het Taksimplein in de Turkse stad was vorige zondag een groot protest georganiseerd in het kader van de internationale dag voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen. Er werd traangas ingezet tegen de demonstranten.
Foto Bulent Kiliç / AFP
Iraakse kinderen moeten op hun weg naar school langs zwaarbeschadigde gebouwen lopen, in de noordelijk gelegen stad Mosul. Mosul werd eind 2013 ingenomen door de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Vorig jaar kondigde de Iraakse regering aan dat de stad grotendeels op IS was heroverd.
Foto Zaid Al-Obeidi / AFP
Een zwerm spreeuwen vliegt over het Monument van Victor Emanuel II, ook wel het Altare della Patria. Bij dit grote monument, in de Italiaanse hoofdstad Rome, is ook het Graf van de Onbekende Soldaat gebouwd.
Foto Vincenzo Pintro / AFP
In het Noord-Engelse Haworth verzamelden zich vorig weekend liefhebbers van Steampunk, een subgenre van fantasy dat zich afspeelt in een wereld waarin stoomkracht de primaire krachtbron was en dat zowel historische als sciencefiction-elementen bevat. Tijdens een jaarlijks festival konden de bezoekers, van wie de meesten in kostuum, deelnemen aan kledingshows en een gemaskerd bal, muziekoptredens zien en in 'vintage' voertuigen rijden.
Foto Oli Scarff / AFP