Dirkse van den Heuvel stopt bij nationale hockeyploeg

Hockey De aanvoerster van de Nederlandse hockeyploeg, Carlien Dirkse van den Heuvel (31), beëindigt per direct haar interlandcarrière.

Carlien Dirkse van den Heuvel na het gewonnen WK in Londen, dit jaar.
Carlien Dirkse van den Heuvel na het gewonnen WK in Londen, dit jaar. Foto EVERT ELZINGA/ANP

Niet de meest spraakmakende naam in een ‘gouden generatie’ van de Nederlandse hockeyvrouwen, maar wel een speelster die vaak doorslaggevend kon zijn voor de nationale ploeg. Donderdag maakte Carlien Dirkse van den Heuvel bekend dat ze na 203 interlands haar internationale loopbaan beëindigt.

Haar erelijst is indrukwekkend: de Brabantse werd onder meer olympisch kampioen in Londen (2012), mede dankzij haar openingstreffer in de finale tegen Argentinië (2-0), en wereldkampioen in Den Haag (2014) en Londen (2018). Op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 maakte ze deel uit van de ploeg die in de finale verloor van Groot-Brittannië. Na dat toernooi beëindigden topspeelsters als Maartje Paumen, Naomi van As en Ellen Hoog hun interlandcarrières.

De gewonnen WK-finale van afgelopen zomer in Londen, tegen Ierland (6-0), bleek achteraf haar laatste interland. „Ik bedacht me dat later pas, hoe mooi is dat”, zegt ze tegen Hockey.nl.

Haar interlandcarrière was niet meer te combineren met haar werk als fysiotherapeut, zegt ze. Om haar beroep te kunnen blijven beoefenen, moet ze verplicht een minimaal aantal behandelingen per jaar uitvoeren. Doorhockeyen tot en met de Spelen van 2020 in Tokio bracht dat in gevaar. Kiezen tussen mogelijk nog een medaille of haar werk als fysiotherapeut was niet moeilijk, zegt ze. „Ik weet nog dat ik zó blij was dat ik mijn diploma haalde.”

Ze had nooit gedacht tien jaar in Oranje te zitten en zoveel interlands te spelen. Zo’n speler dacht ze niet te zijn. „Maar ik vond het veel te leuk. De beginjaren zijn heel relaxed, dan hockey je alleen en ben je er verder niet zo mee bezig. Pas later kreeg ik een andere rol, meer verantwoordelijkheid, mocht ik meepraten en meedenken over de tactiek. Die ontwikkeling en uitdaging vond ik fijn.”

In aanloop naar de Champions Trophy in China stelde Dirkse van den Heuvel bondscoach Alyson Annan op de hoogte van haar besluit. Zonder haar won Nederland zondag de laatste editie ooit van het toernooi.

Dirkse van den Heuvel zwaait af met indrukwekkende statistieken. In de tien jaar bij de nationale ploeg verloor ze slechts dertien interlands. Ze scoorde 28 keer. Aan alle achttien toernooien die ze speelde, hield ze een medaille over, negen keer een gouden.

Ze begon haar loopbaan in Vlijmen, voordat ze overstapte naar HC Den Bosch. In 2007 vertrok ze naar SCHC. Volgens haar planning speelt ze daar in elk geval nog tot en met volgend seizoen. Daarnaast gaat ze werken als fysiotherapeut in Hilversum.