In beeld

Diplomatiek handen schudden: G20-leiders komen bijeen in Buenos Aires

Op vrijdag is de top van de G20 begonnen. Regeringsleiders vergaderen over het internationale financiële systeem en de wereldhandel. Die thema's op zichzelf bieden genoeg grond voor economische concurrentie en er spelen ook veel politieke spanningen - maar iedereen probeert zo diplomatiek mogelijk te blijven.
Tegenstanders van de G20 begonnen donderdagavond met hun protesten in Buenos Aires. Ze bliezen onder andere deze grote ballonnenpop op, die de Amerikaanse president Donald Trump voorstelt - in een luier.
Emiliana Miguelez/AP
Agenten van de Argentijnse nationale gendarmerie patrouilleren rond een zwaarbeveiligde wijk in Buenos Aires. De G20-vergadering roept vaker weerstand op. Argentijnen die kritisch staan tegenover de organisatie van de internationale top wijzen naar de diepe economische crisis die het land momenteel zelf doormaakt.
Marcos Brindicci/Reuters
De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte brachten donderdag samen met Argentijnse mensenrechtenactivisten een bezoek aan het Park der Herinnering. Daar worden de ruim 30.000 mensen herdacht die zijn verdwenen of vermoord tijdens de militaire dictatuur tussen 1976 en 1983. In interviews voorafgaand aan de G20 waarschuwde Macron voor "een destructieve handelsoorlog voor iedereen" als de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten uit de hand loopt.
Ludovic Marin/AFP
De minister-president van India, Narendra Modi (midden), deed donderdag mee met een ‘Yogasessie voor de Vrede’ in een conventiecentrum in Buenos Aires.
Gustavo Garello/AP
De Dwaze Moeders hielden één dag voor de G20 een protestmars. Deze Argentijnse vrouwen verloren hun kinderen in de periode van de Argentijnse junta. Onder dit bewind tussen 1976 en 1983 verdwenen zeker 13.000 mensen. De vrouwen op deze foto dragen een witte hoofddoek, het symbool van de Dwaze Moeders die elke week bijeenkomen op het Meiplein in de hoofdstad.
Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Moon Jae-in, president van Zuid-Korea, bracht een bezoek aan het park in Buenos Aires dat is gebouwd om te herinneren aan de Argentijnse militaire dictatuur. Op deze muur staan de namen vermeld van slachtoffers van de junta. Tijdens de G20 heeft Moon ontmoetingen met de Amerikaanse president Donald Trump en andere regeringsleiders.
YONHAP/EPA
Koningin Máxima was donderdag bij een forum over internationale investeringen, ook onderdeel van de agenda van de G20. Zij is namens de secretaris-generaal van de VN speciaal pleitbezorger van inclusieve financiering. In haar geboorteland ontmoette ze de first lady van Argentinië, Juliana Awada.
G20 Press Office/AFP
Donald Trump werd in het presidentiële werkpaleis ontvangen door Mauricio Macri, de president van Argentinië. Op vrijdag, de eerste dag van de G20-top, hadden de twee staatshoofden een bilaterale ontmoeting.
Saul Loeb/AFP
De Russische president Vladimir Poetin bij de G20. Er staat geen officiële ontmoeting gepland tussen Poetin en Trump, liet het Witte Huis vrijdag weten. De kans dat de twee elkaar 'tegenkomen' is natuurlijk wel groot. Zo'n treffen zou gespannen kunnen zijn vanwege recente zinspelingen op een wapenwedloop tussen de traditionele Koude Oorlog-vijanden.
Martin Acosta/Reuters
Enrique Peña Nieto, Donald Trump en Justin Trudeau tekenden op vrijdag het nieuwe handelsakkoord USMCA. Dat behelst een nieuwe vrijhandelszone tussen Mexico en de Noord-Amerikaanse landen, als opvolger van het vooral door Trump bekritiseerde Nafta.
Kevin Lamarque/Reuters
Nog een belangrijk thema tijdens de G20: de deelname van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, en de bejegening door andere regeringsleiders. De top is zijn eerste internationale optreden sinds de moord op de Saoedische kritische journalist Jamal Khashoggi, waarbij 'MbS' betrokken was. Meerdere G20-landen hebben eerder afkeuring uitgesproken over de zaak - maar Saoedi-Arabië is nu eenmaal een belangrijke staat in de G20. Hoewel het lijkt of de kroonprins hier een hand krijgt van de Nederlandse minister-president Mark Rutte, loopt Rutte hem voorbij. De uitgestoken hand was bedoeld voor iemand anders, verklaart een woordvoerder van de premier in een reactie. Correctie (2-12-2018): in dit fotobijschrift stond oorspronkelijk dat premier Mark Rutte de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman begroet. Deze informatie verstrekte persbureau Reuters bij de foto. Volgens een woordvoerder van Rutte steekt de premier zijn hand naar iemand anders uit die niet in beeld is.
Andres Martinez Casares/Reuters
De wereldleiders verzamelden zich vrijdag in het congresgebouw van Buenos Aires voor het gezamenlijke persmoment. Op deze foto, op de voorgrond: president Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika, de Britse premier Theresa May, Emmanuel Macron van Frankrijk en president Macky Sall van Senegal. Op de middelste rij staan Donald Tusk van de Europese Raad en premier Rutte, met achter zich Mark Carney van de internationale financiële toezichthouder FSB en president van de Wereldbank Jim Yong Kim.
Foto Andres Martinez Casares/AP
Anti-G20-activisten hielden vrijdag een protestmars in de Argentijnse hoofdstad. De demonstranten ageren tegen kapitalisme en vinden dat tijdens de politieke top te weinig aandacht is voor onderwerpen als wereldwijde honger en armoede.
Foto Martin Bernetti/AFP
Vrijdag kwamen de meegereisde partners van de G20-leiders bijeen in Villa Ocampo, het oude woonhuis van de bekende Argentijnse schrijfster en journaliste Victoria Ocampo (1890-1979), even buiten Buenos Aires.
Foto HO /G20 Press Office/AFP
Nog een foto van de aanwezige politici. Macron, president Donald Trump van de VS, de Japanse premier Shinzo Abe staan vooraan. Daarachter staan de Spaanse premier Pedro Sanchez en Justin Trudeau van Canada. Jim Kong Kim, de directeur van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) Guy Ryder en secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres staan op de achterste rij van deze 'familiefoto'.
Foto Ballesteros/EPA