Celstraf 20-jarige Syriër voor beramen aanslag Duitsland

Volgens de Duitse justitie zou de aanslag met een autobom 200 slachtoffers maken. Yamen A. kreeg een jaar langere celstraf dan geëist werd.

Een politiecontrole op de Rathausmarkt in Hamburg.
Een politiecontrole op de Rathausmarkt in Hamburg. Foto Getty Images

De 20-jarige Syriër Yamen A. is door de rechtbank in Hamburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6,5 jaar vanwege het beramen van een zware aanslag. De man wilde een auto laten ontploffen.

De Duitse justitie eiste 5,5 jaar tegen de Syriër, maar de rechtbank veroordeelde de man tot een jaar extra celstraf. De aanslag zou volgens de aanklager ongeveer 200 slachtoffers maken, schreef de Duitse regionale krant Ostsee Zeitung eerder. Volgens de rechter wilde Yamen A. een misdaad plegen die “het bestaan en veiligheid van de staat” in gevaar zou brengen.

Yamen A. werd een jaar geleden aangehouden in de stad Schwerin in het noorden van Duitsland. Via internet had hij contact met een persoon die zichzelf presenteerde als een soldaat van het kalifaat. Ook was Yamen A. in het bezit van chemicaliën en andere onderdelen voor een bom. De man werd al enige tijd in de gaten gehouden door de Duitse politie.

In 2015 vluchtte Yamen A. naar Duitsland vanwege de dienstplicht in Syrië. Hij zou vanaf de zomer van 2017 geradicaliseerd zijn. Welk doelwit hij wilde treffen met de aanslag is niet bekend.