Opinie

‘Bouw geen huizen op het strand van Nesselande’

Open brief Er is in groot-Rotterdam maar weinig ruimte voor recreatie. Het strand bij Nesselande moet dus behouden blijven, vindt John Jehae.

Gemeente Rotterdam, stop de bouw van 55 woningen aan het Noorderstrand in Nesselande! In een paar dagen tijd tekenden ruim 1.350 Nesselanders de petitie: Stop afbraak recreatiegebied Nesselande.

De Zevenhuizerplas heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een recreatie-magneet voor de regio Groot Rotterdam. We gaan er met zijn allen steeds meer op uit en liefst dichtbij. Bij voorkeur met de metro of op de fiets. Hele hordes Rotterdammers komen als ze even vrij zijn hier joggen, windsurfen, skaten, bootkampen of gewoon even lekker wandelen met de hond.

Dat is ook begrijpelijk: In het leven draait het om welzijn. Een hectisch leven lijkt vandaag de dag eerder regel dan uitzondering. De behoefte aan ruimte om te ontspannen, te sporten en te recreëren dichtbij neemt nu en in de toekomst steeds meer toe. Rotterdammers zoeken dan ook steeds massaler het mooie strandje in Nesselande op.

Nu wil de gemeente aan het Noorderstrand 55 woningen bouwen, waarmee het toch al bescheiden strandje nóg kleiner wordt. Het bestemmingsplan op grond waarvan de gemeente dat doet, is al vijf jaar oud en achterhaald; er is meer behoefte aan strand dan aan huizen aan het strand.

Vooral omdat er in groot-Rotterdam maar weinig goede zwem- en recreatieplekken zijn. Op een CBS-kaart met de hoeveelheid recreatieterrein per inwoner per gemeente, is goed te zien dat de Rotterdammer er slecht van af komt: die ruimte is in Rotterdam en omgeving het kleinste van het land.

Daarom mijn oproep: Burgers kom nu in actie! Welzijn is waar het om draait. De inwoners van Nesselande zijn inmiddels wakker geschrokken, maar dit gaat heel Rotterdam aan; er komen mensen recreëren uit de hele stad.

Dus, stadsbestuur; geen woorden, maar daden. Waarom luistert de wethouder Bas Kurvers niet naar wat er leeft bij de mensen in Nesselande? De wethouder zegt dat de bouw gewoon doorgaat. Meneer de wethouder, kom eens in de wijk, kijk eens met eigen ogen rond en vooral, praat eens met mensen in de straat of aan het strandje.

Gaan we eenmalig de gemeentekas spekken of luisteren we waar de komende jaren de echte behoefte ligt? Woningen bouwen in een luxe segment aan het Noorderstand van Nesselande – wat denkt u zelf?

Daarom: teken de petitie nu. Stop de afbraak van Recreatiegebied Nesselande.

initiatiefnemer petitie