Bonus voor behoud marechaussees

Door de uitstroom van personeel gaat ervaring en expertise verloren. Ook groeien de taken van de organisatie, waardoor extra mensen nodig zijn.

De Koninklijke Marechaussee neemt extra maatregelen om ervaren personeel te behouden.
De Koninklijke Marechaussee neemt extra maatregelen om ervaren personeel te behouden. Foto Lex van Lieshout/ANP

Marechaussees krijgen de komende twee jaar een premie van 1.250 euro per halfjaar, 5.000 euro in totaal, om uitstroom te voorkomen. Dat staat in het online magazine van de Koninklijke Marechaussee.

Het gaat om de ervaren mensen met de rang van wachtmeester. De uitstroom is in die rang “substantieel hoger” dan in de andere rangen bij de Koninklijke Marechaussee, waardoor sprake is van een continu operationeel probleem, meldt defensie in het magazine. Niet alleen gaat veel expertise en ervaring verloren, ook ontbreekt mankracht doordat de organisatie meer taken heeft gekregen.

Nog meer maatregelen

Naast de premie neemt de marechaussee ook andere maatregelen om meer personeel te behouden. De opleidingsmogelijkheden worden verruimd en commandanten krijgen meer te zeggen over de opleidingen binnen de organisatie. Ook komt er een ruimere onkostenvergoeding. De marechaussee verwacht nog meer maatregelen te moeten nemen voor de werving en het behoud van personeel.

Sinds vorig jaar krijgt de marechaussee er structureel 20 miljoen euro bij, wat gelijkstaat aan 200 extra voltijdsbanen. Die zijn nodig vanwege de groei van luchthavens en de stijging van het aantal vliegtuigpassagiers, de aanhoudende terreurdreiging en extra grensbewaking. De komende jaren krijgt de marechaussee meer geld voor het aannemen van nog eens 200 extra personen. In totaal werken er ongeveer 6.000 mensen bij de marechaussee.