Afghaanse voetbalsters melden seksueel misbruik door leiding nationale bond

Onder andere de president van de AFF zou speelsters seksueel hebben mishandeld, sommige vrouwen kregen doodsbedreigingen. Sportmerk Hummel trekt sponsoring in.

Speelsters van het Afghaanse nationale team doen de warming-up voor een vriendschappelijke wedstrijd.
Speelsters van het Afghaanse nationale team doen de warming-up voor een vriendschappelijke wedstrijd. Foto Altaf Qadri/AP

Wereldvoetbalbond FIFA doet onderzoek naar seksueel misbruik door functionarissen van de Afghaanse voetbalfederatie AFF. Meerdere hooggeplaatste mannen in de bond, onder wie voorzitter Keramuudin Karim, zouden leden van het nationale vrouwenteam seksueel hebben mishandeld. Dat schrijft The Guardian vrijdag in een uitgebreid stuk.

De beschuldigingen die The Guardian optekende, werden aangedragen door Khalida Popal, voormalig directeur vrouwenvoetbal van de AFF, twee speelsters en de hoofdtrainer Kelly Lindsey. Popal zelf vluchtte in 2016 uit Afghanistan. In sommige gevallen werden de vrouwen door de functionarissen verkracht of geslagen, of kregen zij doodsbedreigingen.

Sportkledingmerk Hummel heeft aangekondigd zich terug te trekken als hoofdsponsor van het Afghaanse nationale team. Het bedrijf wil dat er een nieuwe bondsleiding komt, meldde CNN.

Trainingskamp

De mishandelingen hadden volgens de geïnterviewde vrouwen plaats in Afghanistan, vaak op het hoofdkantoor van de voetbalfederatie. Ook werden speelsters mishandeld op een trainingskamp in Jordanië in februari van dit jaar. In een officiële verklaring die naar de Britse krant verstuurd is, zegt de leiding van de AFF dat het “de valse beschuldingen krachtig verwerpt“:

“Het AFF is teleurgesteld dat deze zeer ernstige beschuldigingen afkomstig lijken te zijn van voormalige werknemers, zonder dat ooit direct contact is geweest met de AFF.”

Stilzwijgen opgelegd

FIFA neemt de beschuldigingen wel serieus. De verhalen van de vrouwen worden nu verder onderzocht. Al sinds het trainingskamp in februari zouden geruchten over de misstanden de ronde doen, maar volgens speelsters konden zij geen klachten indienen of in het openbaar treden. Van de nationale federatie moesten ze een contract tekenen dat zij “inhumaan” en “aggressief” noemen en waarin hen werd opgedragen zich stil te houden.

Shabnam Mobarez is een van de speelsters die met The Guardian spraken. Zij weigerde onlangs een contract te tekenen met het AFF, dat volgens haar bedoeld was om haar onder druk te zetten. Mobarez werd uit het team gezet.