WK-tweekamp

Noor Magnus Carlsen (27) blijft wereldkampioen schaken

Er waren bijna drie weken en een tie-break voor nodig, maar de Noor Magnus Carlsen blijft de beste schaker ter wereld. In Londen verdedigde hij voor de derde keer op rij de wereldtitel, na die voor het eerst in 2013 te hebben gewonnen. In de snelschaakpartijen deed hij zijn reputatie eer aan en was hij duidelijk beter dan zijn Amerikaanse uitdager Fabiano Caruana. De beslissende tiebreak moest eraan te pas komen, doordat de stand na de twaalf klassieke partijen tussen beiden gelijk was. Dat was geen unicum, maar het gegeven dat alle twaalf partijen individueel in een gelijkspel eindigden wel. Carlsen (27) voerde op zijn negentiende al de wereldranglijst aan en verdedigt sinds 2013 de wereldtitel. Caruana (26) had de eerste Amerikaanse wereldkampioen kunnen worden sinds Bobby Fischer in 1972. (NRC)