Vrij zijn is...de uilen laten vliegen

Vrij en fotograaf laten zien hoe we uit de sleur breken.

Aan de rand van Culemborg klinkt zacht gekrijs. Achter schuttingen en schuurtjes wonen twee buizerds, acht uilen, twee torenvalkjes en een oehoe. Cassandra van den Berg (24), een blozende Culemborgse, doet open. Welkom in Uil Topia, de roofvogelonderneming die ze drie jaar geleden startte. Tijdens de studie dier en ondernemen droomde ze ervan om met dolfijnen te werken maar: „Maatje 44. Hier in Nederland word je dan in geen dolfinarium aangenomen.”

Na een stage als valkenier besloot ze een kerkuil te trainen; haar vriend Jamyko Lans (25) viel voor een schreeuwuil. Het was het begin van de indrukwekkende collectie roofvogels op het plaatsje achter het familiepand aan de Slotstraat. Sinds de Franse bistro van haar ouders ter ziele is, is de vroegere keuken het hart van Uil Topia. Uilenmokken, uilenknuffels, tot op de deurmat staan uilen. Aan de muur hangen voederschema’s en bedankjes van mensen die meededen aan wandelingen, fotoshoots, vliegdemonstraties et cetera.

Op de keukentafel zit het gehandicapte uiltje Ollie knorrig te kijken. Van den Berg kreeg hem via via. Vliegen kan hij niet. Botvergroeiingen door vitaminetekort en te weinig oefening. „Na Harry Potter dachten veel mensen: leuk, ik neem een uil. Maar ze weten er niets van.”

Uilen verzorgen is hard werken en Van den Berg zou het niet redden zonder vrijwilligers. Zo komt Amieke Miltenburg (19) naast haar theateropleiding in Amsterdam op donderdag naar Uil Topia. „Met vogels werken is een soort therapie. Dieren hebben door hoe je je voelt. Als kind al was ik gek op roofvogels, met een vriend liet ik zijn schildraaf op het schoolplein vliegen. Ooit zou ik wel een kauwtje willen, als mijn leven regelmatiger is.”

Eerst kleverige eendagskuikens hapklaar maken, dan naar de hokken. Schreeuwuil Grimm duwt zijn snavel tegen het gaas. „Grimmetje, je bent zo schattig.” Voorzichtig kriebelt Miltenburg zijn kopje, mensenhanden kunnen het beschermlaagje van de veren beschadigen.

Braaf vliegt de vogel vijftig meter heen en terug. Beloning: een bloederig stuk kuiken

De vogels fladderen onrustig. Alleen oehoe Phoebe zit achterin zijn hok boos te kijken, die verwerkt een muis van gisteren.

Miltenburg weegt woestijnbuizerd Kenai om te zien hoe zijn conditie is en dan gaat ze de andere verzorgers voor over de Lange Meent naar het kasteelterrein. Tussen resten van oude muren mogen de roofvogels een kwartiertje per dag vliegen. Ze zendert Kenai. Braaf vliegt de vogel vijftig meter heen en terug. Beloning: een bloederig stuk kuiken. Alle vogels doen hun vliegoefening. Alleen bosuil Koda haalt capriolen uit in een appelboom. Torenvalkje Flynn (in het wild 150 kilometer per uur) heeft er na een paar meelwormen al genoeg van en blijft op de handschoen. Van den Berg: „Valkeniers zijn vaak mannen. Wij zijn vrouwen en vrouwen met roofvogels, dat spreekt mensen aan.”